Arvio Google Plussasta: Facebookin ja Twitterin välissä

Google julkaisi kesäkuun lopussa vihdoin kilpailijan yhteisöpalvelu Facebookille. Yhtiön edelliset sosiaalisen median kokeilut Google Wave ja Google Buzz eivät menestyneet.

Markkina-analyytikko Santtu Toivonen Idean Enterprisesista arvioi, että Google on varmasti ensimmäinen todellinen uhka Facebookille.

– Twitter on riittävän erilainen, jotta Facebook voi säilyä omillaan. Mutta Google Plus sijoittuu suljetun Facebookin ja totaaliavoimen Twitterin välimaastoon.

Ulkonäöltään Google Plus on paljon Facebookin kaltainen, mutta hieman yksinkertaisempi.

"Ei mitään superhoukuttelevaa"

Google Plussassa on Facebookin tapaan nähtävissä sivu, jossa virtaa ystävien ja tuttujen kirjoituksia, valokuvia ja linkkejä. Google Plussaan pääsee kirjautumaan suoraan sähköposti gmailin kautta.

Toivosen mielestä Facebookkiin verrattuna Google Plussassa ei ole mitään erityisen uutta.

– Ominaisuuksien kannalta en usko, että siinä on mitään superhoukuttelevaa.

Yksi uutuus on videochattisovellus Hangout, jossa käyttäjä voi aloittaa ryhmäpuhelun.

Ryhmien sijasta piirit

Suurin ero Facebookin ja Google Plussan välillä on siinä, että Google Plussassa kontaktit voi jakaa eri piireihin sen mukaan, ovatko he perheen jäseniä, ystäviä vai tuttavia. Näin käyttäjät voivat jakaa tietoa myös pienempien ryhmien sisällä.

Facebook on ottanut ryhmät käyttöönsä vasta myöhemmin. Se, että tietoa julkaistaan eri ryhmissä alusta alkaen, saattaa Toivosen mukaan tehdä palvelusta tietoturvan kannalta paremman.

Toivonen uskoo, että Googlen uutuudella on kaikki mahdollisuudet kilpailla Facebookin kanssa.

Katso Jussi Karhusen juttu (Seitsemän uutiset 19.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat