Mainos

Arvio: Bensiinin kulutus ei enää kasva

Suomalaiset autoilevat toistaiseksi yhtä paljon kuin ennenkin, mutta kipuraja alkaa tulla vastaan, arvioidaan Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta. Öljyn hinta on ennätyskorkealla ja bensalitrakin jo melkoisen kallis.

Bensiinin kulutuksen kasvu on pysähtynyt, arvioi toimitusjohtaja Jarmo Nupponen Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta.

- Ehkä nyt kun ollaan näin korkealla hintatasolla, niin bensan kulutus ei kasva, vaan muutaman vuoden jatkunut kasvu tuntuu taittuneen.

Bensan hinta heijastelee raakaöljyn maailmanmarkkinahintaa, joka on nyt korkeimmillaan. Kesällä bensiiniin kohdistuu voimakkaampi hintapaine kuin esimerkiksi lämmitysöljyyn, koska polttoaineen kysyntä on loma-aikana suuri.

- Suomessakin heinäkuussa bensiinin kulutus on noin 15 prosenttia korkeampaa kuin muina kuukausina keskimäärin, Jarmo Nupponen kertoo.

Kallis polttoaine ei olekaan vielä vähentänyt suomalaisten autoiluintoa.

95-bensiinin keskihinta on nyt noin 1,4 euroa litralta. Bensan hinnassa on paikkakunnittain suuria eroja, jotka riippuvat kilpailutilanteesta.

Öljyn hinta rikkoi jälleen ennätyksiä

Öljytynnyri

Öljyn hinta on kohonnut uuteen ennätykseen eli yli 78 dollariin tynnyriltä.

Hintaa nostavat Israelin ja Libanon välinen konflikti sekä Nigerian öljyntuotantoa häiritsevät levottomuudet putkirikkoineen. Nousupaineita lisäävät myös Iranin ydinohjelmaa koskeva kiista, Koreoiden tulehtuneet suhteet sekä Yhdysvaltain raakaöljyvarastojen supistuminen.

Yhdysvaltain viitelaatua myytiin aamulla hintaan 78,10 dollaria tynnyriltä. Pohjanmeren Brentin tynnyrihinta nousi 78,03 dollariin.

Viimeksi öljyn hinta nousi eilen Israelin Libanonin-hyökkäyksen seurauksena. Markkina-arvioiden mukaan Lähi-idän jännitteiden kasvaminen on ollut syynä hinnan nousuun.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.