Artur Surov odottaa yliopistokauden huipennusta

Amerikkalaisessa yliopistokoripalloilussa lähestyvät ratkaisuhetket maaliskuussa. Kuluvan kuukauden aikana pelataan 64 parhaan joukkueen välinen turnaus, josta neljä parasta selviytyy neljän joukkueen lopputurnaukseen, Final Fouriin, joka järjestetään 3.-5. huhtikuuta. St. Joseph's -yliopistoa edustava suomalaiskeskushyökkääjä Artur Surov odottaa kauden kohokohtaa maltillisesti.

Surovin, 20, joukkue on ainoana yliopistona voittanut kaikki kauden 27 otteluaan ja on rankattu maan toiseksi parhaaksi joukkueeksi. Joukkueen kirkkain tähti on takamies Jameer Nelson, joka on ehdolla tämän kauden parhaaksi pelaajaksi ja varma valinta ammattilaisliiga NBA:n ensi kesän varaustilaisuudessa. Viime vuonna St. Joseph's putosi turnauksen ensimmäisellä kierroksella. Nyt St. Joseph's on yksi suurimmista voittajasuosikeista ja Yhdysvaltain urheiluyleisö on seurannut jännittyneenä, pystytäänkö joukkue yllättämään.

213-senttinen ja 130-kiloinen Surov on pelannut vaihtomiehenä 15 ottelussa. Niissä hän on pelannut keskimäärin 5,1 minuuttia, joissa hän on kirjauttanut 1,8 pistettä ja 0,9 levypalloa ottelua kohden. - Paras otteluni oli Fordhamia vastaan. Tein kahdeksan pistettä ja heitin kaikki heittoni sisään. Myös urani avausottelu Madison Square Gardenissa on unohtumaton kokemus, Surov muistelee.

Surov pelaa ensimmäistä kauttaan yliopistosarjassa. Yliopistoissa saa pelata neljän kauden ajan ja usein ensimmäisen vuoden pelaajat eivät saa runsaasti vastuuta. - Nyt kun kauden tärkeät pelit lähestyvät, en välttämättä saa paljon peliaikaa. Henkilökohtaiset tavoitteeni ovat jo ensi kaudella ja odotan todella paljon tulevista vuosistani täällä, Surov kertoo.

Lokakuusta alkaen St. Joseph's on harjoitellut viisi kertaa viikossa, kaksi ja puoli tuntia päivässä. Lisäksi viikonloppuisin on otteluita ja pelaajat hiovat taitojaan myös harjoitusten ulkopuolella. - Täällä harjoitellaan todella kovaa, treeneissä ei koskaan pysähdytä. Siihen on neljän kuukauden jälkeen tottunut, mutta alkuaikoina jalat menivät jumiin.

Lukiossa Yhdysvalloissa

Virolaissyntyinen Surov muutti jo kuusivuotiaana Helsinkiin. Hän on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa 18 kertaa, mutta ei ole saanut kotimaassaan liikaa julkisuutta. Hän on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista, eikä ole pelannut kotimaan SM-sarjassa yhtään ottelua.

Panttereita junioreissa edustanut suomalaisjätti pelasi Espoon Playboysissa 1. divisioonassa kaudella 2001-02, jolloin hän teki 5,3 pistettä ja sai 4 levypalloa ottelua kohden. Joulukuussa 2002 hän suuntasi kohti Yhdysvaltoja, Georgian osavaltioon saatuaan edustusoikeuden Memorial Dayn lukiojoukkueessa. Siellä hän kirjautti ottelukohtaisiksi keskiarvoikseen 19 pistettä ja 13 levypalloa.

Kesällä fyysistä harjoittelua

Surov paljastaa, että kuluneen vuoden aikana koti-ikävä on alkanut kiusata. Sopeutuminen yliopistoelämään on sujunut kuitenkin vaivattomasti. - Olin kuullut juttuja muilta suomalaispelaajalta, nykyisiltä ja entisiltä, mikä on auttanut sopeutumista.

Kesällä Surov palaa Suomeen, missä hän aikoo harjoitella enimmäkseen itsenäisesti. - Harjoittelun pääpaino on fysiikassa, koska siinä minulla on eniten parannettavaa. Täällä parhaat pelaajat ovat myös kuntoihmeitä, Surov sanoo.

Miesten maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann on nähnyt Surovin pelaavan ja tietää hänen taitonsa. - Kun kesällä maajoukkue harjoittelee yhdessä, ulkomailla pelaavalle lahjakkuudelle on kysyntää, Dettmann muotoili varovaisesti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat