Mainos

Ärsyttääkö kollega, riitoja puolison kanssa? Puhelin voisi auttaa ymmärtämään toisen tunteita ja ratkoa riitoja

7:41

Puhelin voisi tulevaisuudessa huomauttaa, jos riidan taustalla on väärinymmärrys tai auttaa, jos toisen tunteita on vaikeaa ymmärtää, sanoo professori Timo Honkela.

Ihmisten välinen ymmärrys ja vuorovaikutus on kaukana siitä, mitä se parhaimmillaan voisi olla, sanoo Helsingin yliopiston professori ja tekoälytutkija Timo Honkela.

Kultturieroja on paljon, eivätkä ihmiset aina ymmärrä, millaiset tunteet voivat saada toisen ihmisen murjaisemaan ilkeästi.

Honkela uskoo, että tekoälystä voisi olla apua tilanteissa. Koneen voisi laittaa lukemaan kaikki maailman kirjallisuus ja lehdet ja kouluttaa siten tunnistamaan ihmisten vaikuttimia ja motiiveja.

– Kone voisi toimia tulkkina välillämme ja kertoa, jos jonkun tarkoitus oli eri kuin miten hänet ymmärrettiin. Kone voisi kertoa esimerkiksi, jos ihmisen tarkoitus oli olla neutraali eikä solvata. Ja jos se, mistä ihminen suuttui, ei liittynyt siihen, mitä äsken tapahtui, vaan heijasteli jotain 40 vuotta sitten tapahtunutta.

Tällainen tekoäly voisi toimia esimerkiksi matkapuhelimessa. Honkela uskoo, että niin se voisi rakentaa rauhaa ihmisten välillä arkisissa tilanteissa – maailmanpolitiikan pöydissä ongelmanratkaisutaito on jo korkea.

– Kone voisi auttaa jo kauan ennen kuin tunteet pääsevät purskahtamaan, Honkela sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.