Mainos

Arsenal-Silta saa lunastaa pennillä

Arsenal-Silta saa lunastaa eräillä sijoitusyhtiöillä ja yksityishenkilöillä vielä olevat yhtiön osakkeet yhden pennin kappalehintaan. Näin päätti Keskuskauppakamarin asettama välimiesoikeus osakkeiden lunastuskiistaan tänään antamassaan välitystuomiossa.

Arsenal-Sillan osakkeista vajaa prosentti on vielä ulkopuolisessa omistuksessa. Osakkeiden lunastaminen maksaa omaisuudenhoitoyhtiölle päätöksen mukaan yhteensä 2750 markkaa. Lunastushinta on yksi penni osakkeelta, mutta kuitenkin vähintään 10 penniä kunkin osakkeenomistajan osakkeiden kohdalla. Välimiesoikeus torjui sijoittajien korkeammat lunastusvaatimukset sillä perusteella, että Arsenal-Sillan osakkeet ovat arvottomia. Yhtiön substanssi-, likvidaatio- ja jako-osuusarvo oli lunastusesityksen perustana olevan tilinpäätöksen mukaan yli 800 miljoonaa markkaa negatiivinen ilman valtion vajaan 1,8 miljardin markan pääomasijoitusta.

Valtion pääomasijoitusta ei Arsenal-Sillan arvoa määriteltäessä voida rinnastaa yhtiön omaan pääomaan, koska pääomasijoitus on sen ehtojen mukaan likvidaatiotilanteessa maksettava korkoineen ennen osakkaille tulevaa jako-osuutta. Tuen sisällyttämisellä kirjanpidossa yhtiön omaan pääomaan ei välimiesoikeuden mukaan ole merkitystä arvonmäärityksen kannalta. -Pääomasijoitus on annettu Arsenal-Sillalle valtion pankkitukena, jonka tarkoituksena on ollut pankkitalletusten turvaaminen sekä pankin selvitystilan välttäminen. Pankkituen tavoitteena ei ole ollut pankin osakkeenomistajien osakepääomana tai osakkeiden kauppahintana maksamien varojen pelastaminen, huomautetaan päätöksessä.

Vähemmistöosakkaiden uskottu mies vaati osakkeiden hinnaksi vahvistettavaksi ensisijaiseksi 27,96 markkaa osakkeelta ja toissijaisesti 25,30 markkaa osakkeelta. Ensisijaisen vaatimuksen perusteella lunastushinta olisi noussut 7,7 miljoonaan markkaan. Arsenal-Silta ja osakkeenomistajat vastaavat päätöksen mukaan itse omista oikeudenkäyntikuluistaan. Välimiesmenettelyn kustannuksina heidät määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti 187000 markkaa. Arsenal-Silta esitti osakkeiden lunastusvaatimuksen joulukuussa 1995. Yrityksen arvon määrittely perustuu vuoden 1995 tilinpäätökseen. Sillä ei vaatimuksen mukaan ollut tuolloin markkina-arvoa eikä tuottoarvoa. Tämän vahvisti myös välitystuomio.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.