Mainos

Arseeni kymmenientuhansien porakaivojen ongelma Suomessa?

Pirkanmaan arseeniriskejä selvittänyt tutkimushanke paljasti, että terveyshaittoja voi koitua juuri arseenipitoisten porakaivojen vedestä. Porakaivojen tarkka määrä ei ole tiedossa.

Tuhannet, jopa kymmenettuhannet suomalaiset saavat porakaivojensa vedestä liikaa arseenia. Suomen arseenipitoisin maaperä on Tampereen eteläpuolella, mutta arseenia on runsaasti myös laajoilla alueilla Hämeessä ja Uudellamaalla.

- Yksi ongelma on se, että kukaan ei tiedä kuinka paljon Suomessa on porakaivoja. Niistä ei ole mitään rekisteriä, toteaa projektikoordinaattori Timo Ruskeeniemi Geologian tutkimuskeskuksesta.

Pirkanmaan arseeniriskejä selvittänyt tutkimushanke paljasti, että terveyshaittoja voi koitua juuri arseenipitoisten porakaivojen vedestä. Kuntien vesijohtovedet havaittiin käyttökelpoisiksi maaperän arseenipitoisuudesta huolimatta, samoin rengaskaivojen vedet.

Tutkijoiden arvion mukaan noin 30 000-40 000 Pirkanmaan arseenipitoisten alueiden asukasta juo porakaivovettä. Tutkituista lähes 1300 kallioporakaivosta noin joka viidennen vesi sisälsi arseenia yli ohjearvojen. Riskialueilla kunnat ovat jo heränneetkin rakentamaan vesijohtoja syrjäkulmille, jolloin porakaivojen käytöstä voidaan luopua.

Arseeni ei päädy ruokaan

Arseenia voi olla luontaisesti sekä kallioperässä että moreenissa. Sitä voi myös joutua maaperään puunkyllästämöistä, kaivoksista, ampumaradoilta sekä kaatopaikoilta.

- Suurimmat haitat luonnolle syntyvät silloin, kun arseenia kulkeutuu puhtaille alueille. Luontaisesti arseenipitoisilla alueilla kasvit ja eläimet ovat sopeutuneet, toteaa Ruskeeniemi.

Ihmisellä pitkäaikainen arseenialtistus näyttää lisäävän eräiden syöpien yleisyyttä. Kansanterveyslaitoksen kanssa tehdyt selvitykset ovat kuitenkin vasta alustavia.

Arseenipitoisesta ruuasta suomalaisten ei tutkimuksen perusteella ole syytä huolestua. Maaperän arseeni ei lisää peltomaiden, viljelyskasvien eikä karjan arseenipitoisuutta. Myös tutkitut metsämarjat ja sienet sisälsivät arseenia vain vähän, vaikka maaperän pitoisuudet olivat paikoin suuria.

Puhdistuslaitteita on jo keksitty

Tutkijat kehottavat porakaivoa käyttäviä teettämään selvityksen juomavedestään, sillä puhtaalta näyttävässä vedessä voi arseenin lisäksi olla esimerkiksi liikaa fluoria. Pitoisuudet saattavat vaihdella jopa naapureiden kesken ja myös muuttua esimerkiksi maalämmityksen asentamisen vuoksi.

Yksittäisille kotitalouksille on olemassa useankin mallisia vedenpuhdistuslaitteita. Osa niistä on kuitenkin melko kalliita.

Maailmalla juomaveden arseenipitoisuus on paikoin suurikin ongelma. Esimerkiksi Unkarissa noin 400 kylää ja kaupunkia sijaitsee arseenipitoisilla alueilla, Bangladeshissa taas jopa 12 miljoonaa ihmistä saa juomavedestään liikaa arseenia.

Suomen kallioperässä arseeni esiintyy tyypillisesti arseenikiisuna.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja