Mainos

Ars Fennica 2000: pohjoismaiset ehdokkaat julkistettu

Ars Fennica 2000 -palkintoehdokkaat on nimetty pohjoismaisten taiteilijoiden keskuudesta. Yhdeksän ehdokkaan joukossa on kaksi taiteilijaa Islannista, Norjasta, Suomesta ja Tanskasta. Ruotsista on valittu yksi taiteilija. He kaikki he ovat kotimaassaan tunnettuja ja merkittävän uran luoneita tekijöitä. Ehdokkaat julkistettiin Ateneum-salissa Helsingissä. Taiteilijat eivät olleet läsnä tilaisuudessa kuten aiemmin on ollut tapana.

Ehdokkaista kaksi, norjalainen Bård Breivik ja tanskalainen Kirsten Ortwed, ovat olleet myös aiemmin kilvassa mukana. Molemmat ovat kuvanveistäjiä. Tunnustuksen jakaja Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiö viettää ensi vuonna toimintansa kymmenvuotisjuhlia. Sen kunniaksi säätiö myöntää kaksi palkintoa, toisen kuvanveistäjälle ja toisen taidemaalarille.

Breivikin ja Ortwedin lisäksi seitsemän muuta ehdokasta ovat: kuvanveistäjä Erik Dietman, Ruotsi, kuvanveistäjä Rheinn Fridfinnsson, Islanti, taidemaalari Georg Gudni, Islanti, kuvanveistäjä Harry Kivijärvi, Suomi, taidemaalari Arne Malmedal, Norja, taidemaalari Balder Olrik, Tanska, sekä taidemaalari Jaakko Sievänen, Suomi. Ehdokkaat nimettiin nyt kolmannen kerran kaikkien Pohjoismaiden taiteilijoiden joukosta. Vuonna 1993 voittaja oli tanskalainen kuvataiteilija Per Kirkeby ja vuonna 1998 ruotsalainen taidemaalari Peter Frie.

Kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä

Ehdokkaat valinnut lautakunta päätyi kansallisesti merkittäviin selä kansainvälisesti tunnettuihin ja tunnustettuihin taiteilijoihin. Ratkaisu perustui kunkin taiteilijan asemaan oman maansa taiteen kärkijoukossa, tuotannon kiinnostavuuteen ja korkeaan taiteelliseen tasoon. Valinnassa korostettiin myös ehdokkaiden edustamia erilaisia taidesuuntauksia. Museonjohtaja Ulla Huhtamäki valintalautakunnan jäsenenä esitteli ehdokkaat ja heidän tuotantoaan diakuvin.

Lautakunta ei esittänyt omia perustelujaan yksittäisistä ehdokkaista. Taiteilijoita luonnehdittiin mm. otteilla heidän saamistaan näyttelyarvioinneista tai heidän tuotantoaan esittelevistä kirjoituksista. Taiteilijoista enemmistö on syntynyt 1930- ja 1940 -luvulla.

Ehdokkaista nuorin tanskalainen Balder Olrik on syntynyt vuonna 1966. Ikänestori puolestaan on vuonna 1931 syntynyt Harry Kivijärvi. Pohjoismaisista taiteilijoista ainoastaan Rheinn Fridfinnson ja Balder Olrik eivät ole esittäytyneet Suomessa. Muiden kilpailijoiden teoksia on nähty täällä sekä yksityis- että yhteisnäyttelyissä. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.