Mainos

Arpajaislain käsittelyyn haetaan yksimielisyyttä

Kiistanalaisen arpajaislain käsittelyn ratkaisevat loppuvaiheet pyritään hoitamaan eduskunnassa mahdollisimman yksimielisesti. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat keskustelivat menettelytavoista tänään.

Tavoitteena on, että eduskunnan hallintovaliokunta saisi aikaan yksimielisen lain hyväksymistä puoltavan mietinnön, johon kirjattaisiin hallitukselle viestiksi eduskunnan tahto siitä, että kiistanalaisia kohtia vielä korjataan. Kiistat liittyvät Ahvenanmaan itsehallintoon. Tuleeko tästä kirjauksesta valiokunnan mietintöön tuleva kannanotto vai järeämpänä pidettävä ponsilausuma, on kertoman mukaan avoin samoin kuin kirjauksen tarkka sisältö. Siitä on edelleen erilaisia näkemyksiä.

Hallituspuolueet sopivat myös, että asiaa koskeviin neuvotteluihin otetaan mukaan suurimmat oppositioryhmät eli keskusta ja kristilliset.

Jansson vaatii omaa lakiaan rinnakkaiskäsittelyyn


Perustuslakivaliokunnassa asiasta eri mieltä ollut Ahvenanmaan edustaja Gunnar Jansson toivoi tänään, että hallintovaliokunta käsittelisi hänen aloitettaan rinnan kiistanalaisen arpajaislain kanssa. Janssonin mielestä eduskunnan pitäisi hylätä presidentin vahvistamatta jättämä laki. Janssonin ehdottama lakiesitys on muuten samanlainen, mutta siitä puuttuvat ne kohdat, jotka korkeimman oikeuden mielestä ovat ristiriidassa Ahvenanmaan itsehallinnon kanssa.

Jansson varoitteli lakialoitteensa lähetekeskustelussa, että jos eduskunta hyväksyy arpajaislain nykyisessä kiistellyssä muodossaan, niin siitä tulee itsehallintoriita, jonka korkein oikeus ratkaisee.

-Uskallan otaksua, että korkein oikeus päätyy samansisältöiseen ratkaisuun kuin elokuussa tasavallan presidentille antamassaan lausunnossa. Ratkaisu sellaisessa kiistassa sitoo myös eduskuntaa, Jansson sanoi.
(MTV3-STT)

17:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.