Mainos

Armitage: Pakistan ei tue muslimisissien iskuja Kashmirissa

Yhdysvallat on vakuuttunut siitä, että Pakistan tekee parhaansa estääkseen sissien iskut rajan ylitse Intian-puoleiseen Kashmiriin, sanoi maan apulaisulkoministeri Richard Armitage tänään.

Armitagen mukaan rajaloukkaukset jatkuvat edelleen, mutta Pakistan ei tue sissien toimintaa.

Armitage kertoi näkemyksistään tavattuaan Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin ja ulkoministeri Inamul Haqin Islamabadissa. -Rajaloukkaukset jatkuvat edelleen alueella, mutta ystävämme täällä ovat vakuuttaneet minulle, etteivät sissit toimi Pakistanin tukemana, Armitage sanoi.

Armitagen mielestä Pakistanin armeija on tehnyt loistavaa työtä al-Qaida-sissien jäljittämisessä maan heimoalueilla. Pakistan on pidättänyt useita al-Qaidan jäseniksi epäiltyjä sissejä. Heidän joukossaan on mm. Osama bin Ladenin läheinen avustaja Abu Zubaydah.

Armitagen mielestä myös Intian ja Pakistanin välinen jännite on lieventynyt parin viime kuukauden aikana, vaikka Kashmirissa käytiinkin hänen vierailunsa aikana uusia yhteenottoja.

Armitage teki jo toisen neuvottelumatkansa Intiaan ja Pakistaniin kuluvan vuoden aikana. Armitagen matkan yhtenä päätarkoituksena oli yrittää vauhdittaa Intian ja Pakistanin välisten neuvottelujen aloittamista. Intiassa Armitage vieraili eilen. -Yritämme luoda tilanteen, jossa vuoropuhelu on mahdollinen ja jossa maat voivat istua saman pöydän ääreen keskustelemaan kiistoistaan, Armitage sanoi.

Väkivalta jatkui Kashmirissa

Rauhanvälitysyrityksistä huolimatta väkivalta jatkui Kashmirin alueella myös tänään.

Intian poliisin mukaan kymmenen muslimisiviiliä on surmattu kahdessa yöllisessä hyökkäyksessä Intian puoleisessa Kashmirissa. Hyökkäyksistä epäillään Intian hallintoa vastaan taistelevia islamilaisia sissejä.

Poliisin mukaan sissit avasivat tulen kyläläisiä vastaan Thanamandin alueella lähellä Intian ja Pakistanin rajaa, jolloin kahdeksan kuoli. Kuolleista kolme oli naisia.

Kaksi ihmistä puolestaan ammuttiin lähistöllä Kalalissa. Lisäksi 15 koululaisen kerrottiin haavoittuneen kranaatti-iskussa Anantnagin kaupungin liepeillä. Silminnäkijöiden mukaan islamilaiset sissit heittivät kranaatin kohti armeijan ajoneuvoa, mutta heitto meni ohitse ja kranaatti räjähti koululaisryhmän edessä. Kahden haavoittuneen tilan sanottiin olevan vakava.

Intian ja Pakistanin välit kiristyivät jälleen eilen, kun Pakistan syytti Intiaa sotilastukikohdan pommittamisesta Pakistanin puoleisessa Kashmirissa. Intia on kiistänyt syytökset.

Armitage sanoi eilen, ettei hän halua kommentoida erityisesti Pakistanin ilmaiskusyytöksiä. -Väkivaltaa on yleisesti ottaen ollut liian paljon, ja me teemme voitavamme sen vähentämiseksi, hän sanoi.

Intia ja Pakistan ovat marssittaneet miljoona sotilasta maiden väliselle rajalle Intian parlamenttiin joulukuussa tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Intia syytti hyökkäyksestä Pakistanin puolelta toimivia sissejä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.