Mainos

Armeijassa on vielä kuria, vaikka järjettömyyksiä on karsittu

Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornoksen mukaan armeijassa on yhä sotilaallista kuria.

Vuornos on kuullut yhden jos toisenkin tarinan, jossa aikanaan varusmiespalveluksen käyneet miehet paheksuvat nykyarmeijan lepsua meininkiä. Värikynä käy ja aika kultaa muistot, Vuornos kuittaa tarinat. Sotilaallista kuria on yhä, samalla tavalla kuin on ollut ennenkin.

– Minun tuntuma on, että sieltä on karsittu hyvällä kädellä pois sellaisia järjettömyyksiä. Esimerkiksi turhat taakse poistuttamiset on useimmiten kiellettyjä. Nykyisin pyritään aina järkevään toimintaan.

”Ei älyttömän rankkaa”

Ensimmäiset pari viikkoa voivat tuntua rankoilta. Sen jälkeen useimmilla helpottaa, Vuornos lohduttaa.

– Kohtalaisella peruskunnolla pärjää normaalissa palveluspaikassa erinomasesti. Jos on todella huonossa kunnossa, niin silloin voi tulla vaikeuksia.

Heikkokuntoiset saavat yleensä b-paperit, ja heidät sijoitetaan omiin joukkueisiin. Heikkokuntoisten joukkueissa on omat räätälöidyt fyysiset ohjelmat. Ylipäätään fyysinen rasitus on nousujohteista.

– Heti ei lähetä kovasta tasosta, vaan siihen noustaan pikkuhiljaa. En sanoisi, että armeijassa on fyysisesti niin älyttömän rankka, Vuornos toteaa.

”Jos asuu omillaan, on tiukoilla”

Päivärahaa palveluksessa saa ensimmäisen noin puolen vuoden ajan 5,10 euroa päivä. Se riittää lähinnä sotilaskodissa käymiseen ja maltilliseen viikonloppujen viettoon.

– Jos asuu omillaan, tai vaikka tyttö- tai poikaystävän kanssa, niin on kyllä aika tiukoilla. Päivärahasta pitää maksaa kotivakuutukset, puhelinlaskut, ruuat ja muut. Varsinkin jos on kuukauden kaikki neljä viikonloppua lomilla, monet joutuvat menemään säästöihin, vanhempien kukkarolle tai ihan ottamaan lainaa, Vuornos sanoo.

Toisin kuin aikanaan, viikonloput ovat pääsääntöisesti vapaita. Vuornoksen arvio on, että puolen vuoden aikana varusmies on 5-6 viikonloppua kiinni.

– Kiinni on kerran kuukaudessa tai puolessatoista. Melkein aina pääsee viikonloppulomille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.