Mainos

Armeijan määrärahoista taistellaan ensi vaalikaudella

Puolustusvoimien määrärahoista on tulossa kova vääntö ensi vaalikaudella talouskriisin aiheuttaman menokurin vuoksi. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan armeija tarvitsee sovitun kahden prosentin lisäyksen, jotta puolustuskyky ei kärsi.

Suurin oppositiopuolue SDP vastustaa armeijan määrärahojen korotusta.

Puolustusvoimain komentaja linjasi eilen Suomen armeijan joutuvan täysremonttiin jo ensi vaalikaudella niin, että armeija on uudessa kuosissa vuoden 2016 alussa.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen mukaan äkkiliikkeita ei kuitenkaan voida tehdä.

- Vaalit ovat jo 2011, ja jos siellä päätettäisiin esimerkiksi 2012 leikata budjettia, se täytyy ottaa suoraan toiminnasta ja tämä ei tapahdu ilman että puolustuskyky kärsii. Meidän perusviesti on se, että puolustus tarvitsee aikaa sopeutuakseen sinänsä ymmärrettäviin säästöihin. Esimerkiksi ikäluokat pienenee ja yhteiskunnassa on muitakin tarpeita.

Puolustusminsteri vaatii, että armeijan hallittu rakennemuutos turvataan jo ensi kevään hallitusohjelmassa.

Häkämies ei halua tinkiä selonteon linjauksesta, että puolustusvoimien määrärahat kasvavat kaksi prosenttia vuodessa inflaatiokorjattuna.

- Kyse siitä että vaalikauden alussa puolustukseen panostetaan hieman enemmän erityisesti alueellisten joukkojen varustamiseen ja sitten vaalikauden lopussa meillä on kevyempi ja uudistunut puolustusvoimat.

Vasemmistopuolueet vastustavat

- Kyllä silloin täytyy katsoa puolustusvoimia samalta viivalta sosiaali- ja terveys- ja koulutusmenojen kanssa. Pidän itse epätodennäköisenä, että että kahden prosentin korotusta voidaan seuraavalla vaalikaudella varustelumäärärahoihin tehdä, sanoo SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Entinen keskustalainen puolustusministeri toivoo, että kahden prosentin lisäyksestä voitaisiin pitää kiinni.

Uudistukset tarkoittavat mm. varuskuntien lakkautuksia. Se on poliitisesti arka kysymys. Niinpä SDP ja Keskusta haluavat sopia suurista linjoista vasta vaalien jälkeen kaikkien puolueiden yhteisellä selonteolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.