Mainos

Armeijan ja maanomistajien välit kiristyvät Rovajärvellä

Puolustusvoimien ja Rovajärven ampuma-alueen yksityisten maanomistajien kiistassa kaivetaan uusia aseita.

Pro Rovajärvi -yhdistys on pyytänyt poliisia tutkimaan, onko armeija tarkoituksella ampunut palasiksi alueella olevia muinaismuistoja. Rovajärvellä on jäänteitä vanhasta erä- ja kalakulttuurista, joka jätti jälkeensä muun muassa puihin veistettyjä kalaseitoja.

Rovajärven yksityisten maanomistajien ja mökkiläisten etuja ajavan yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Korpivuoma myöntää, että tutkintapyyntö on vain uusi juonne pitkällisessä kiistassa yksityismaiden kohtalosta ja ampuma-alueen käytöstä.

- Meillä on ollut halua neuvotella, miten asiat voitaisiin järjestää niin, että kaikkien toiminta turvattaisiin. Mutta siellä (puolustusvoimissa) esitys toisensa jälkeen kilpistyy. Rovajärven pitäisi olla monikäyttöalue. Se puhe on kissanpaskaa, koska armeija on itse ilmoittanut, ettei hyväksy sinne minkäänlaista elinkeinotoimintaa, kuten matkailua.

Tahallista melua

Pro Rovajärven mielestä puolustusvoimat painostaa yksityismaiden omistajia alueelta kyseenalaisin keinoin.

Yhdistyksessä epäillään jopa, että ammunnoissa sijoitetaan tuliasemia tarkoituksella paikkoihin, joissa meluhaitta saadaan mahdollisimman häiritseväksi.

Yhdistyksen varapuheenjohtajan Hannu Huczkowskin mukaan ampuma-alueen yksityismaat ovat käytännössä myös täydessä rakennuskiellossa armeijan vastustuksen takia. Puolustusvoimat on äskettäin laajentanut tätä aluetta entisestään.

Hänen mielestään taustalla on puolustusvoimien aktiivinen tavoite vähentää yksityisomistusta ampuma-alueella, ja kaiken lisäksi maanomistajia painostetaan myymään liian halvalla.

Poliisi pohtii

Kemijärven poliisille jätetty tutkintapyyntö kertoo kiistan kärjistymisestä. Komisario Kauko Lahtela arvioi, että syksyn aikana selviää, lähdetäänkö harhalaukauksia selvittämään tarkemmin.

- Järvien jäältä, rannoilta ja jopa saaresta löytyy kranaattien tai tykinammusten jättämiä jälkiä. Ne eivät voi olla vahinkoja, koska rannoilta on löytynyt myös maalitauluina käytettyä sinistä muovia, Pro Rovajärvi sanoo tutkintapyynnössään.

Tuoreimmat harhalaukaukset osuivat viime vuoden lopulla Purnujärven rantamaihin Rovaniemen ja Kemijärven rajalla.

- Purnujärven tapahtumista tehtiin erittäin perusteellinen selvitys. Sen perusteella maavoimien komentaja päätti huhtikuussa, ettei sotilasrikosasioiden esitutkintaa ollut tarvetta aloittaa, sanoo maavoimien esikunnan oikeudellisen sektorin johtaja Juha Lindberg.

Hänen mukaansa tutkinnassa ei kyetty yksilöimään, missä ammunnassa harhalaukaukset ammuttiin. Siksi ei myöskään voitu epäillä ketään yksittäistä henkilöä. Maalialue oli myös selvästi suoja-alueen ulkopuolella.

Toukokuun alussa annettiin kuitenkin joukko-osastoille ohjauskirje, jossa korostetaan muun muassa tarkkuutta ja huolellisuutta ammunnoissa.

Mahdolliseen poliisin esitutkintaan puolustusvoimat ei ota kantaa. Pro Rovajärven väitteisiin maanomistuskiistoista Lindberg vastaa ainoastaan, ettei sillä ole ollut mitään tekemistä Purnujärven tapauksen selvittämisen kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.