Mainos

Armeijan hyökkäys Jololla jatkuu

Etelä-Filippiineillä armeijan suurhyökkäyksessä sissejä vastaan on saanut surmansa neljä siviiliä. Filippiinien viranomaislähteet kertovat tuhannet ovat paenneet kodeistaan. Abu Sayyaf -sissit pitävät yhä panttivankinaan pariakymmentä ihmistä.

Hyökkäys Jololla Jatkuu.

Filippiinien armeijan joukot ovat tänään jatkaneet jo kolmatta päivää hyökkäystään Abu Sayyaf -muslimisissejä vastaan Jolon saarella.

Samalla epävarmuus parinkymmenen sissien hallussa olevan panttivangin kohtalosta kasvoi, sillä heitä ei ole nähty koko hyökkäyksen aikana. Filippiinien hallituksen ja armeijan edustajat uskovat panttivankien olevan yhä elossa. Vaarana kuitenkin on, että sissit käyttävät heitä ihmiskilpinään.

-Mitään viitteitä ei vieläkään ole olemassa siitä, että panttivankeja olisi vahingoitettu, sanoi prikaatikenraali Generoso Senga Zamboangassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Paikallisten asukkaiden ja viranomaisten mukaan Abu Sayyaf -sissit ovat hajautuneet useaan 100-500 hengen ryhmään, jotka ovat eri puolilla Jolon saarta. Yksi ryhmä pitää hallussaan ranskalaisia toimittajia, yksi amerikkalaista miestä, yksi malesialaisia ja yksi filippiiniläisiä saarnaajia.

Komentaja Robottina tunnettu Galib Andang johtaa parinsadan sissin ryhmää, joka on vienyt ranskalaiset toimittajat mukanaan vuorille, paikalliset asukkaat kertoivat. Sissit piileskelevät japanilaisten toisen maailmansodan aikana vuorille rakentamissa tunneleissa.

Filippiinien hallituksen edustajan mukaan armeijan joukot ovat jo vallanneet useita Abu Sayyafin leirejä Jololla, mutta niissä ei ole ollut jälkeäkään sisseistä tai panttivangeista. Sissien ja sotilaiden välillä on tänään käyty vain yksi maataistelu, mikä viittaa siihen, että sissit pyrkivät pakenemaan sotilaita.

Neljä siviiliä kuollut

Filippiinien puolustusministerin Orlando Mercadon mukaan neljä siviiliä on kuollut taisteluissa. Sissejä on armeijalähteiden mukaan kuollut kahdeksan ja 20 on vangittu. Omiksi tappioikseen armeija on ilmoittanut neljä haavoittunutta sotilasta.

Alueelta tihkuneiden tietojen mukaan armeija moukaroi sissien asemia ilmaiskuin ja kranaatinheittimin. Jolon saaren saartaneet laivaston alukset puolestaan tulittavat rannikkoalueita tykein, tarkoituksenaan estää sissien pakeneminen.

Filiippiinien hallitus torjui tänään kaikki vaatimukset aloittaa tulitauko tai ryhtyä uudelleen neuvottelemaan sissien kanssa. Hallituksen edustajan mukaan taistelujen lopettaminen ei olisi maan kansallisten etujen mukaista. Etelä-Filippiinien eläkkeelle jäänyt sotilaskomentaja arvioi, että Filippiinien presidentin antama määräys tuhota sissit viikossa on "erittäin optimistinen".

Komentajan mukaan realistisempaa on arvioida, että operaatio vie useita kuukausia. Sekä Filippiinien valuutan peson arvo että osakekurssit Manilan pörssissä kääntyivät tänään laskuun.

MILF ei aio auttaa

Filippiinien suurimman sissiryhmän Moron islamilaisen vapautusarmeijan (MILF) edustaja ilmoitti, että MILF ei aio tukea Abu Sayyafia.

-Me tuomitsemme heidän toimensa. He ovat pelkkiä rikollisia, jotka saattavat islamin huonoon valoon, sanoi järjestön edustaja Eid Kabalu kahden paikallisen radioaseman haastattelussa. Kabalun mukaan myös MILF:illä on joukkoja Jololla, mutta nämä joukot "eivät ojenna auttavaa kättä Abu Sayyafille".
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.