Armeijaan lähteville järjestetään valmennuskurssi

Keskipohjalainen kuntoutuskeskus järjestää valmennuskurssin varusmiespalvelukseen lähteville. Kannuslainen Kitinkannus hakee laskuvarjojääkäreiksi haluavia kurssilaisia lehti-ilmoituksella.

Koulutus valmentaa osallistujia puolustusvoimien pääsykokeisiin, joissa valitaan varusmiehet rankkaan erikoiskoulutukseen.

Kuntoutuskeskuksen toimitusjohtaja, itsekin laskuvarjojääkärikoulutuksen saanut Hannu Lounasto kertoo, ettei laskuvarjojääkäreiksi haluaville ole aiemmin järjestetty valmennuskoulutusta.

Idean taustalla on muun muassa sotaveteraaneja kuntouttavan keskuksen tarve hankkia uusia asiakkaita ja toimintamuotoja.

-Nykyisin järjestetään valmennuskursseja alalle kuin alalle, Lounasto kertoo.

Puolustusvoimat ei ole tekemisissä kurssin kanssa, mutta Lounasto kertoo olleensa yhteyksissä Utin jääkärirykmenttiin ja ilmoittaneensa kurssin järjestämisestä. Hänen mukaansa armeijassa suhtauduttiin asiaan positiivisesti.

Syksyllä järjestettävään valmennukseen odotetaan noin sataa osallistujaa. Kouluttajat ovat siviilejä, eikä valmennukseen sisälly laskuvarjohyppyjä.

-Siellä pidetään jalat maassa ja suoritetaan näitä testejä, Lounasto sanoo.

"Kokeisiin voi valmistautua itsekin"

Utin jääkärirykmentin majuri Jukka-Pekka Kiukas korostaa, ettei rykmentillä ole mitään tekemistä kurssin järjestämisen kanssa.

-Meidän kannaltamme on tietenkin hyvä asia, että koulutukseen hakee motivoitunutta väkeä. Joka tapauksessa pääsykokeissa kaikki ovat samalla viivalla, oli sitten käynyt valmennuskoulutuksessa tai ei, Kiukas sanoo.

Hänen mukaansa laskuvarjojääkärikoulutukseen pääsee hyvin ilman kallista valmennuskurssiakin, jos on hyvässä kunnossa ja terve.

-Jokainen voi valmistautua itsekin kokeisiin. Jos tietää hakevansa koulutukseen, valmistautumiseen kannattaa käyttää vähintään vuosi. Yksi tärkeä asia on hyvä uimataito, Kiukas neuvoo.

Laskuvarjojääkärikoulutukseen hakeutuu vuosittain noin 400-500 asevelvollista, joista valitaan valintakokeiden perusteella noin 80 koulutukseen soveltuvinta. Hakijamäärät ovat pysyneet viime vuosina tasaisina. Myös hakijoiden kunto on säilynyt korkeana, toisin kuin alokkailla keskimäärin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat