Mainos

Armeija veti tukensa Bolivian presidentiltä

Bolivian asevoimien komentaja on vetänyt armeijan tuen presidentti Gonzalo Sanchez de Lozadalta. Bolivian armeija on siirtänyt panssareita pääkaupungin kaduille rauhoittaakseen verisiä mellakoita.

Bolivian asevoimien komentaja on vetänyt armeijan tuen presidentti Gonzalo Sanchez de Lozadalta.

Lähes neljä viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa on vaadittu presidentin eroa.

Kenraali Roberto Clarosin mukaan armeija ei tue presidenttiä "henkilönä", mutta kunnioittaa Bolivian perustuslakia. Sen mukaan armeijan tehtävänä on puolustaa laillisesti valittua hallitusta.

- Asevoimat ei tue presidenttiä henkilökohtaisesti. Asevoimat toteuttaa perustuslaillista valtuutusta. Me emme tue henkilöä, vaan perustuslakia, hän sanoi.

Kymmeniä panssarivaunuja miehistöineen määrättiin aiemmin tänään suojelemaan presidentinlinnaa Bolivian pääkaupungissa La Pazissa lähes neljä viikkoa jatkuneiden presidenttiä vastustavien mielenosoitusten jälkeen.

Poliisi ja sotilaat käyttivät kyynelkaasua ryöstelijäjoukkioita vastaan El Altossa lähellä La Pazia. Jo eilen illalla Bolivian poliisi otti yhteen Sanchez de Lozadan eroa vaativien mielenosoittajien kanssa eri puolilla Boliviaa. Yhteenotoissa kuoli lähes 30 ihmistä.

Presidentti kieltäytyy kuitenkin eroamasta.

Mielenosoitukset ja ryöstely levisivät La Paziin huolimatta siitä, että presidentti ilmoitti lykkäävänsä kiisteltyä kaasunvientihanketta. Suunnitelman mukaan Bolivia olisi vienyt maakaasua Yhdysvaltoihin Chilen kautta. Bolivian suhteet Chileen ovat olleet kireät rajakiistojen vuoksi. Työläiset ja viljelijät vastustavat myös presidentin markkinatalouspolitiikkaa, joka ei ole onnistunut poistamaan laajalle levinnyttä köyhyyttä.

Asevoimat ilmoitti eilen ottavansa aiempaa kovemmat keinot käyttöön levottomuuksien taltuttamiseksi, elleivät ne muutoin laannu.

Sanchez de Lozada luonnehti televisiopuheessaan mellakoita kumoukselliseksi hankkeeksi, jota järjestetään ja rahoitetaan Bolivian ulkopuolelta. Paine presidenttiä kohtaan on kasvanut, kun varapresidentti Carlos Mesa veti tukensa pois ja neljä hallituksen 15 ministeristä erosi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.