Mainos

Armeija saa NH90-kopterin vasta toukokuussa

Kopteri odottaa vielä viranomaisten hyväksyntää. Tyyppihyväksynnän puuttuminen on viivästyttänyt toimitusta kaksi ja puoli vuotta.

Suomi saa ensimmäisen tilaamistaan NH90-kuljetushelikoptereista vasta toukokuussa. NH90 tyyppihyväksyttiin Saksassa joulukuussa.

Suomessa kopteri odottaa vielä sotilasilmailun viranomaisten hyväksyntää. Maavoimien ilmailuosasto arvioi sen valmistuvan helmi-maaliskuussa. Sen jälkeen alkavat kaksi kuukautta kestävät vastaanottolennot.

Tyyppihyväksynnän puuttuminen on viivästyttänyt valmistajan, NHindustriesin, toimitusta jo kaksi ja puoli vuotta. Suomi on tilannut NH-kuljetuskoptereita kaikkiaan 20. Patria kokoaa niistä alihankkijana 18 Jämsän Hallissa.

Puolustusvoimien tilaamista NH90-kuljetuskoptereista on valmistunut jo kaksi, toinen Ranskassa ja toinen Suomessa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan toimitukset Suomelle oli ajoitettu vuosille 2005-2008.

- Tyyppihyväksynnän ja vastaanottolentojen jälkeen niistä toinen luovutetaan puolustusvoimille, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan niin toukokuussa, kertoo maavoimien ilmailuosaston päällikkö eversti Mika Soininen.

Puolustusvoimat on keskittänyt helikopterinsa Utin Jääkärirykmentissä sijaitsevaan Helikopteripataljoonaan. Pataljoonan käytössä on enää kaksi venäläisvalmisteista keskiraskasta MI-8-kuljetushelikopteria ja seitsemän Yhdysvalloissa valmistettua MD500-koulutushelikopteria.

Jämsässä kootaan 50 kopteria

Patria kokoaa viisikymmentä NH90-kuljetushelikopteria Jämsän Hallissa ranskalaisen Eurocopter S.A.S:n alihankkijana. Suomen puolustusvoimat on tilannut niistä 18 helikopteria, Ruotsi 18 ja Norja 14. Eurocopter kokoaa kaksi Suomen kopteria Ranskassa.

Päätös kokoonpanolinjan sijoittamisesta Jämsään tehtiin jo vuonna 2001. Ensilennon tehneen kopterin pääkomponenttien liitosvaihe valmistui lokakuussa 2003, laiteasennukset tehtiin vuoden 2004 aikana ja järjestelmätestaukset 2005.

NHIndustriesin osakkuusyhtiöt Eurocopter Ranskassa, Eurocopter Saksassa, Fokker Hollannissa ja Agusta Italiassa toimittavat helikoptereiden pääkomponentit.

Pääkäyttäjinä valmiusyhtymät

NH90-kuljetushelikopterien pääkäyttäjiä ovat maavoimien valmiusyhtymät. Yksi kone voi kuljettaa 16 varusteineen noin 120 kiloa painavaa taistelijaa sekä 200 kiloa muita varusteita. Kopterit on suunniteltu samanaikaisesti siirtämään puolustuspoliittisen selonteon edellyttämät noin kolmen komppanian kokoiset osastot tärkeimpine asejärjestelmineen 300 kilometrin päähän.

Hankinnan yhtenä edellytyksenä oli, että helikopterit soveltuvat tekniikaltaan ja varustukseltaan hyvin myös etsintä- ja pelastustehtäviin. NH90 kykenee lentämään esimerkiksi 150 kilometrin päähän, etsimään 60 minuuttia, vinssaamaan 16 henkeä koneeseen ja palaamaan lähtöpaikkaansa.

NH90-helikoptereita voidaan käyttää koko valtakunnan alueella kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina sekä kaikissa sääoloissa. Koneet on varustettu muun muassa estevaroitusjärjestelmällä, jäänpoisto- ja jäänestojärjestelmällä, säätutkalla, lämpökameralla sekä suunnistusjärjestelmällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.