Armeija kaappasi vallan Thaimaassa

Vallankaappauksen aloittanut sotilasjohto on hajottanut Thaimaan hallituksen ja parlamentin. Myös maan perustuslaki on kumottu. Vallankaappajat pitävät aamuyhdeksältä paikallista aikaa tiedoitustilanteen. Tilanne Bangkokissa on toistaiseksi rauhallinen.

Thaimaan armeija on ottanut haltuunsa Bangkokin ja julistanut sotatilalain voimaan koko maassa. Armeija on lisäksi hajottanut hallituksen ja parlamentin sekä yhden Thaimaan korkeimmista tuomioistuimista. Myös perustuslaki on kumottu.

Kaikki sotilaat on määrätty ilmoittautumaan varuskuntiin ja heiltä kiellettiin luvaton liikkuminen. Pääkaupunki on pysynyt vallankaappausyrityksestä huolimatta rauhallisena, kertoo suomalainen silminnäkijä.

Vallankaappausyrityksen johtajaksi on ilmoittautunut erotettu sotilaskomentaja Sonthi Boonyaratglin. Sonthi vakuutti lausunnossaan, että valta palautetaan kansalle niin pian kuin mahdollista. Kaappaajat hallitsivat hänen mukaansa koko Thaimaata.

- Suurin osa ihmisistä on ryhtynyt epäilemään hallitusta, joka hallitsee maata valtoimenaan riehuvalla korruptiolla, sanoo kaappaajien edustaja Prapart Sakuntanak.

Sotilaat ovat tunkeutuneet pääministerin kansliaan, ja hallituksen rakennuksen ympärille on kerääntynyt panssarivaunuja. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen. Kaikki Thaimaan tv-kanavat ovat lukeneet lausunnon, jossa asevoimat ja poliisi kehottavat kansalaisia pysymään rauhallisina.

Kaappaajat ovat lausunnon mukaan perustaneet komission, joka ryhtyy uudistamaan perustuslakia. Armeija on jo aiemmin jakaantunut Sonthin ja pääministeri Thaksin Shinawatran tukijoihin.

Armeija on julistanut maahan täksi päiväksi vapaapäivän, ja mm. pankit, pörssi ja koulut pysyvät suljettuina. Vallankaappaajien edustaja sanoi, että vapaapäivä pidetään rauhan säilyttämiseksi maassa.

Vallankaappaajilta televisioitava puhe

Thaimaassa eilisiltana tehdyn vallankaappauksen johtajat aikovat puhua kansalaisille aamuyhdeksältä paikallista aikaa. Televisioitavan puheen ohella he ovat kutsuneet valtion huippuvirkamiehet koolle aamuyhdeksäksi armeijan päämajaan kertoakseen uudesta toimintalinjastaan.

Verettömän sotilasvallankaappauksen johtajat aikovat myös kertoa iltapäivällä tilanteesta muiden maiden Bangkokin-suurlähettiläille ja muille diplomaateille.

Vanhanen: Thaimaan tilanne valitettava

Pääministeri Matti Vanhanen on erittäin huolestunut Bangkokin tapahtumista. Hänen mukaansa on hyvin valitettavaa, että armeija näyttää kaapanneen demokraattiset instituutiot valtaansa.

Vanhanen painotti valtioneuvoston tiedotteessa, että demokratia tulisi palauttaa Thaimaahan heti.

Pääministeri matkoilla

Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra

Asiantuntijat eivät osaa vielä arvioida, puhkeaako ryhmittymien välille yhteenottoja.

- Kaiken kaikkiaan kehitys ei ole myönteistä, kun armeija sekaantuu politiikkaan. Mutta jos he pystyvät estämään väkivallan ja järjestämään parlamenttivaalit, tilanne voi palata normaaliksi muutamassa viikossa, sanoo valtio-opin professori Panitan Wattanayagorn thaimaalaisesta yliopistosta.

Pääministeri Thaksin peruutti suunnitellun puheensa YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Hän soitti New Yorkista thaimaalaiselle tv-asemalle ja julisti puhelimitse hätätilan. Lähetys katkesi kesken Thaksinin puheen, ja ruutuun ilmestyi ilmoitus armeijan väliintulosta. Pääministeri arvioi palaavansa Thaimaahan suunniteltua aikaisemmin.

Thaksinin edustaja varoittaa, että kaappausyritys ei voi onnistua. Hänen mukaansa hallitus on edelleen vallassa, vaikka kaappaajat nimittivät jo uuden pääministerin.

- Thaksin pitää itseään edelleen vaaleilla valittuna pääministerinä ja haluaa turvata maan perustuslain, kertoo nimettömänä pysynyt edustaja.

Pääministerille uskolliset sotilaskomentajat ovat kokoontuneet hätäkokoukseen Bangkokin ulkopuolelle. Tapaamisessa pohditaan reagointia kaappausyritykseen.

Lentokenttä toimi normaalisti

Suomen Bangkokin-suurlähetystöllä ei ollut illalla tietoa, kuinka paljon kaupungissa on suomalaisia. Vilkkain matkailusesonki alkaa vasta marraskuun paikkeilla.

Bangkokin lentokettä toimii normaalisti, kertoo Finnairin tiedotuspäällikkö Usko Määttä. Myös johtaja Jukka Salama Aurinkomatkoista suhtautui rauhallisesti tietoihin Thaimaasta. Hän ei uskonut Bangkokin poikkeustilan vaikuttavan suomalaisten matkailuun.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat