Mainos

Armeija kaappasi vallan Fidzhillä

Fidzhisaarten sotilaskomentajan mukaan armeija on ottanut vallan ja erottanut maan pääministerin. Australia ei halua sekaantua sotilasvallankaappaukseen.

Fidzhin sotilasjohtaja ilmoittaa ottaneensa vallan saarivaltiossa. Komentaja Frank Bainimaraman mukaan armeija otti vallan hallitukselta ja erotti pääministerin. Pääministeri Laisenia Qarase on kotiarestissa.

Bainimarama kertoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa ottavansa itse osan presidentin valtuuksista. Hän lupaili maahan vaaleja, mutta ei ilmoittanut niiden ajankohtaa.

Fidzhin presidentti Ratu Josefa sanoi lausunnossaan, että hän ei tuomitse eikä kannata armeijan toimia. Hänen mukaansa armeija toimii lakien ja demokratian vastaisesti.

Kyseessä on kolmas vallankaappaus Fidzhillä vajaan 20 vuoden aikana.

Syrjäytetty pääministeri Qarase pyysi Australialta apujoukkoja vallankaappauksen kukistamiseksi. Australian pääministerin John Howardin mukaan maa ei halua sekaantua asiaan.

Armeija on kiristänyt otettaan Fidzhisaarten pääkaupungista Suvasta. Raskaasti aseistautuneet sotilaat ovat muun muassa sulkeneet teitä ja saartaneet hallintorakennuksia.

Fidzhi on hieman alle miljoonan asukkaan saaritasavalta eteläisellä Tyynellämerellä.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.