Mainos

Armeija: Egypti kunnioittaa sopimuksia

Egypti kunnioittaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksiaan, vakuuttavat maan uudet sotilashallitsijat. Armeijan mukaan Egyptin nykyinen hallitus jatkaa toistaiseksi kunnes uusi hallitus on saatu muodostettua.

Armeijan lausunnon luki korkea-arvoinen upseeri maan televisiossa. Sen katsotaan merkitsevän, että esimerkiksi Egyptin ja Israelin välinen rauhansopimus säilyy ennallaan.

Armeija vakuutti samalla, että Egypti siirtyy rauhanomaisesti kohti siviilihallintoa.

Muslimiveljeskunta kielsi tavoittelevansa valtaa

Egyptin merkittävin oppositioryhmä Muslimiveljeskunta sanoo, ettei se tavoittele valtaa. Samalla ryhmä kiittelee Egyptin uusia sotilasjohtajia pyrkimyksistä siirtää valta siviileille.

- Muslimiveljeskunta ei tavoittele henkilökohtaisia etuja minkä vuoksi emme aseta ehdokasta presidentinvaaleihin emmekä yritä saada enemmistöä parlamenttiin, veljeskunta sanoo.

Veljeskunta haluaa kuitenkin, että Egyptissä voimassa oleva poikkeustila kumotaan, poliittiset vangit vapautetaan, viime vuonna vilpillisissä vaaleissa valittu parlamentti hajotetaan ja maassa järjestetään vapaat vaalit.

Ryhmä vaati myös oikeutta muodostaa poliittisia puolueita. Muslimiveljeskunta ei ole saanut muodostaa puoluetta, sillä Egyptin perustuslaki kieltää uskontoon perustuvat puolueet.

Saudi-Arabia toivoo Egyptiin vakautta

Myös Saudi-Arabia on kiitellyt Egyptin rauhanomaista vallanvaihtoa. Saudi-Arabialla on ollut läheiset suhteet eroamaan joutuneeseen presidentti Hosni Mubarakiin.

Maan virallisen uutistoimiston mukaan Saudi-Arabia toivoo, että Egyptin armeija kykenee palauttamaan maahan rauhan ja vakauden.

Selkäleikkauksesta Marokossa toipuva kuningas Abdullah ilmaisi vielä viime kuussa tukensa Mubarakille. Kuningas arvosteli niitä tahoja, jotka yrittävät horjuttaa Egyptin vakautta.

Eroamaan myös joutunut Tunisian johtaja Zine el-Abidine Ben Ali pakeni kansannousua Saudi-Arabiaan.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Janne Hopsun juttu (Seitsemän uutiset 12.2.2011)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.