Mainos

Arktisten maiden ilmastositoumus edistää Obaman ilmastopolitiikkaa

Alaskaan kokoontuneet arktisen neuvoston jäsenmaat - Pohjoismaat, Kanada, Yhdysvallat ja Venäjä - yrittävät saada aikaan yhteisen julkilausuman, jolla maat sitoutuvat ilmastonmuutoksen torjumiseen.

- Symbolisesti se on Obaman linjaan sopiva asia, että hän pitää ilmastonmuutosta yllä eri foorumeilla. Onhan tämä jonkinlainen askel, että ensimmäistä kertaa arktisen alueen valtiot antaisivat tämmöisen ilmastojulkilausuman, arvioi dosentti Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Presidentti Obamaa on syytetty ristiriitaisesta toiminnasta. Pari viikkoa sitten Obama myönsi öljy-yhtiö Shellille luvan uusiin öljynporauksiin arktisilla alueilla. Toisaalta Obama on julistanut ilmastonmuutoksen olevan Yhdysvaltain suurin turvallisuusuhka. Tutkijan mukaan öljynporauslupa ei tuhoa Obaman ilmastopolitiikan uskottavuutta.

- En silti sanoisi, että kyseessä on se, että Obama vain puhuu eikä tee. Obamalla on aika paljon ilmastopoliittisia toimia meneillään sekä Yhdysvalloissa että kansainvälisesti. Yhdysvaltain presidentti joutuu jakamaan huomiotaan ja valitsemaan taistelujaan, selittää Vihma.

Yhdysvallat osoittaa ilmastojohtajuutta

Obama on kautensa loppupuolella kunnostautunut ilmastopolitiikassa. Kotimaassa presidentti asetti vastikään tiukat päästötavoitteet voimalaitosten hiilidioksidipäästöille. Ulkopolitiikassa Obama on neuvotellut tiiviisti päästövähennyksistä Kiinan ja Intian kanssa. Kaikki nämä toimet saattavat edesauttaa Pariisin ilmastokokouksen onnistumista tämän vuoden lopulla.

- Yhdysvallat on tosiaan esimerkiksi Kiinan ja Intian suhteen osoittanut aika suurta ilmastopoliittista aktiivisuutta, mikä ehkä palkitaan Pariisissa. Tämä on tämmöistä mielenkiintoista Yhdysvaltain johtajuutta, mitä me emme ole koskaan ennen nähneet, toteaa Antto Vihma.

Vihma ei usko, että Pariisissa saataisiin aikaan kaikkia maita oikeudellisesti sitova, tiukka ilmastosopimus.

- Se, miten tarkka ja velvoittava kaikkia maita sitova sopimus voi olla, niin en usko kovin kunnianhimoiseen tulokseen. Siellä voidaan kuitenkin saavuttaa valtioiden päästövähennyksiä tukevia toimia kuten läpinäkyvyyttä, vertailtavuutta, ajoitusta ja rahoitusta.

Pariisin ilmastokokous järjestetään joulukuun alussa.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.