Mainos

Arktisten alueiden öljyvaroista kamppaillaan

Öljy ja kaasu ovat keskeisiä maailman valtapolitiikan välneitä tänään ja sitä ne ovat myös huomenna. Kamppailu uusista öljy-ja kaasulöydöistä on jo käynnissä Pohjoisella Jäämerellä. Eikä Suomi seuraa tapahtumia syrjästä.

Venäjän uusin polar-luokan jäänmurtaja ahertaa koealtaassa Helsingin Vuosaaressa. Alus on vielä aivan alkutekijöissään eli mallitestissä.

Aker Arctic toimitusjohtaja Mikko Niini kertoo, että he kehittävät itse koko konseptin. Minkä näkönen laiva yleensä on, millaset potkurit ja miten ne on sijoitettu jne. Yleisesti ottaen voisi sanoa, että tässä ollaan viisi tai kymmenen vuotta edellä varsinaista toteutusta, sanoo Niini.

Niinin mukaan tosiasia on se, että vesi ja jää yhdessä on niin vaikea fysikaalinen ilmiö, että sitä ei laskennallisesti pystytä hallitsemaan. Siksi on pakko selvittää asiaa empiirisesti. Niiden neljän vuosikymmenen aikana, kun toimintaa on harjoitettu, niin pienoismallitekniikka on osoittautunut hyvin luotettavaksi.

Itse asiassa pieni vuosaarelaisfirma on tekemisissä suuruusluokaltaan globaalien asioiden kanssa. Yritys kehittää kokonaisvaltaisesti keinoja, joilla arktisten alueiden öljyvarannot saadaan kuluttajien tupruteltaviksi, kohtuuhintaan.

-Ei talvet tule mihinkään katoamaan. Napa-alueilla on tälläkin hetkellä 40 astetta pakkasta, sanoo Niini.

Pysyvä polaarijää, sen paksuu ja laajuus on selvästi vähenemässä. Se tarkoittaa sitä, että mahdollisuudet lisääntyvät. Sen tyyppinen toiminta-ajattelu, mitä me ollaan sata vuotta harjoitettu Itämerellä, niin sen tyyppinen toiminta tulee lisääntymään tuolla pohjoisessa, Niini lisää.

Arktisten alueiden öljyn ja kaasun omistajuus on epäselvää. Tämä heijastuu omalla tavallaan myös Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.