Mainos

Arktiselle alueelle yliopistojen yhteistyöverkko

Arktiselle alueelle suunnitellaan laajaa yliopistojen yhteistyöverkkoa, joka osaltaan tukisi Arktisen neuvoston pyrkimyksiä pohjoisen ympäristönsuojelussa. Suomessa verkkoon kuuluisi muunmuassa Arktinen keskus, jonka uudet tutkimustilat vihitään Rovaniemellä tänään.

Maisema Rovaniemen Arktikum-talon kohdalla on täysin muuttunut. Aiemmin Arktikum lepäsi lasiputkea lukuunottamatta maan alla. Nyt uusi liki 30 miljoonaa markkaa maksanut instituuttiosa hallitsee maisemaa jykevänä kerrostalona. Uuden rakennuksen myötä Arktisen keskuksen kaikki toiminnot, tutkimus - tietopalvelu ja näyttelyt - ovat saman katon alla.

Tulevaisuudessa Arktinen keskus saattaa olla osa laajaa kansainvälistä arktista yliopistoa, jota suunnitellaan muunmuassa kahdeksan pohjoisen maan perustaman Arktisen neuvoston työn tueksi. Toinen tulevan tutkimuksen painopistealue Arktisella keskuksella on EU-alue.

EU, joka on rahoittanut myös liki puolet uudesta rakennusta, tukee jo syksyllä kahta laajaa tutkimusprojektia. Tutkimukset keskittyvät pohjoisen ympäristö- ja ilmastomuutoksiin. Nyt vihittävä Arktikumin osa sisältää myös Lapin maakuntamuseon tiloja.

Seuraavaksi Arktikum laajennee jälleen maan alla, koska muunmuassa keskuksen näyttelytilat ovat käyneet ahtaiksi. Alueelle on suunniteltu myös hotellia, joka kohoaisi uutta instituuttirakennusta vastapäätä.
(MTV3/Hannu Alsta)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.