Mainos

Arkkitehdit suunnittelevat norpille pesiä

WWF Suomen järjestämään saimaannorpan keinopesän suunnittelukilpailuun tuli parikymmentä ehdotusta. Mukana keksimässä oli monenlaisia pellepelottomia. Voittaja valitaan maaliskuuun aikana.

– Siellä on varteenotettavia ehdotuksia, mutta tehtävä on haasteellinen, kertoo arvosteluraadissa mukana oleva Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Kilpailu osoitti Koskelan mielestä, että on vaikea ratkaista mistä materiaalista keinopesä tehdään ja miten se kuljetetaan paikalle.

– Kaiken lisäksi pesästä ei saisi jäädä käytön jälkeen luontoon mitään ylimääräisiä roippeita.

Kilpailuun osallistui kirjava joukko keksimisestä innostuneita henkilöitä.

– Arkkitehdeistä alkaen oli keksijöitä mukana.

Parhaan pesän valitsee nelihenkinen raati, jossa on mukana kaksi WWF:n edustajaa sekä Itä-Suomen yliopiston ja Metsähallituksen edustajat.

Keinopesällä kovia vaatimuksia

Keinopesä voi kilpailuohjeiden mukaan olla esimerkiksi luonnonmateriaalista tehty, katosta muistuttava suojarakennelma pesärannalla. Myös luolamainen, rantaan ankkuroitu kelluva keinopesä voi olla suunnittelun pohjana.

Keinopesän tehtävänä on suojella kuuttia kylmältä ilmalta, kastumiselta ja pedoilta. Se tarjoaa emolle rauhallisen paikan imettää poikasta.

Ilmanvaihdon on oltava riittävä, koska emo ja kuutti viettävät paljon aikaa pesässä. Pesästä veteen avautuvien kulkuaukkojen tulee olla esteettömiä.

Pesärakenteen on kestettävä vaihtelevat jääolosuhteet ja Saimaan vedenpinnan korkeuden vaihtelu, joka voi olla jopa metrin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.