Mainos

Arkkipiispasta selkeämpi kirkon johtaja

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispasta tulisi tehdä nykyistä selkeämmin koko kirkon johtaja. Näin toivoo selvä enemmistö eli 64 prosenttia seurakuntien työntekijöistä ja luottamushenkilöistä. Ajatusta vastusti 13 prosenttia kyselyyn vastaajista.

Suunnannäyttäjän kaipuu käy ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen viime vuoden lopulla tekemästä kyselystä, johon tuli yli tuhat vastausta suomenkielisistä hiippakunnista. Tutkimuksessa tuli esille myös toivottu suunta arkkipiispan vaalitavan muuttamiseksi. Vastaajista 85 prosenttia kannatti ja 4 prosenttia vastusti sitä, että arkkipiispan valinnassa tulisi olla äänestäjiä paljon nykyistä tasapuolisemmin jokaisesta hiippakunnasta.

-Arkkipiispan on perinteisesti ajateltu olevan Turun arkkihiippakunnan piispa, joka ei ole muiden piispojen yläpuolella, vaan ensimmäinen vertaistensa joukossa, "primus inter pares" , kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Hiippakuntatehtävien lisäksi arkkipiispalla on merkittäviä tehtäviä koko kirkon johdossa, hän on mm. kirkolliskokouksen, kirkkohallituksen ja piispainkokouksen puheenjohtaja.

Monenlaista mieltä

Tutkija Kari Salonen arvioi, että kirkko on heterogeeninen yhteisö ja siihen mahtuu niin monenlaisia mielipiteitä, että monet työntekijät ja luottamushenkilöt kaipaavat nykyistä selkeämmin yhtä kirkon ääntä. Tätä odotetaan nimenomaan arkkipiispalta. -Arkkipiispa voisi olla persoonansa kautta positiivisella tavalla kirkkoa yhdistävä tekijä, arvioi Salonen.

Kyse on myös arkkipiispan työpanoksesta.
-Kun arkkihiippakuntaan perustettiin toinen piispan virka, ajatus oli, että sen myötä arkkipiispalla olisi aikaisempaa enemmän mahdollisuus keskittyä koko kirkon johtamiseen, mainitaan Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Lisäksi kyselyyn vastaajista 73 prosenttia oli sitä mieltä, että piispojen nimitys tulisi siirtää presidentiltä kirkon omille elimille, 10 prosenttia oli tätä ajatusta vastaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.