Mainos

Arkkipiispa Vikström: Ihmisarvo jää markkinavoimien alle

Arkkipiispa John Vikström arvostelee uusliberalistisen yhteiskunnan suhtautumista ihmiseen. Vikström katsoo, että uusliberalismin ja markkinavoimien yhteiskunnassa osaamiseen, tehokkuuteen ja hyödyllisyyteen perustuva ihmisarvo saa tilaa. Itse ihmisyyteen perustuva arvo joutuu syrjään.

Turussa Kehitysvammaliiton opintopäivillä puhuneen Vikströmin mukaan kaikille kuuluvan ihmisarvon puristus ilmenee taloudellisena niukkuutena vammais- ja vanhustenhuollossa sekä sairaaloissa. Enää ei ole varaa hoitaa yhteiskunnan heikoimpia ja pienimpiä.
-Kun taloutta koskeva ajattelu- ja arviointitapa määrää, melkein kaikki saa markkina-arvon, myös ihminen, Vikström sanoi.

Arkkipiispa korosti, että ihmistä voidaan pitää arvokkaana yksinomaan hänen ihmisyytensä perusteella ja että ihmisarvo on kaikilla sama.
-Perinteinen pohjoismainen yhteiskunta oli tasa-arvon yhteiskunta. Kaikilla oli sama oikeus hyvään elämään. Nyt muotoutuvassa yhteiskunnassa ihmisen hyötyyn pohjautuva arvo saa entistä enemmän tilaa, Vikström kiteytti.
-Heikoimpien ja pienimpien ihmisarvo on nyt puristuksessa. Rahaa on, mutta onko tahtoa, solidaarisuutta ja inhimillisyyttä, kunnioittaa myös heitä, Vikström kysyi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.