Mainos

Arkkipiispa: Suhtautuminen maahanmuuttajiin ei vielä luontevaa

Arkkipiispa Jukka Paarman mielestä erilaisuuden hyväksyminen on nykyajan rauhantyötä. Arkkipiispa toteaa myös, että suomalaisten suhtautuminen uskonnollisuuteen on murroksessa.

MTV3:n uutisten haastattelema arkkipiispa Jukka Paarma uskoo, etteivät suomalaiset pysty vieläkään kohtaamaan maahanmuuttajia luontevasti. Arkkipiispa puhuukin erilaisuuden hyväksymisestä nykyajan rauhantyönä.

- Se mitä Euroopassa on tapahtunut tänä vuonna on liittynyt tähän maahanmuuttajien mukanaan tuomaan kulttuurien ja uskontojen kohtaamiseen, Paarma sanoo viitaten näin muun muassa Ranskan mellakoihin.

- Minusta meidän pitäisi olla aika tarkkana ja varovaisia siitä, että me todella suhtautuisimme tähän erilaisuuteen luontevasti, myöskin maahanmuuttajiin luontevasti, Paarma jatkaa.

Paarman mielestä suomalaiset eivät ole vielä oppineet tätä luontevuutta. Hänen mukaansa me suhtaudumme maahanmuuttajiin joko hyvin torjuvasti tai yli-innokkaan kyselevästi pyrkien miellyttämään.

"Suhde uskontoon on murroksessa"

Arkkipiispalle joulun paras uutinen tuli Turussa järjestetystä Kauneimmat joululaulut -tilaisuudesta.

- Eihän oikeestaan sen hienompaa uutista joulun alla voi papille ja piispalle tulla kuin, että jossakin kirkko on ollut niin täynnä, että kaikki eivät ole mahtuneet sisään, Paarma hehkuttaa.

Vastaavia tilaisuuksia useammin otsikoihin on kuitenkin noussut kirkon jäsenmäärän yhä jatkuva lasku. Arkkipiispan mielestä kyse ei ole ihmisten uskonnottomuudesta vaan uskonnollisuuden muutoksesta.

- Nykyisin ihminen ei halua sitoutua johonkin tiettyyn uskoon, vaan hän etsii erilaisia vastauksia eri uskonnoista, ja on herkempi kuin aikaisemmin jättämään vanhat traditionsa, Paarmaa toteaa.

Uskonnosta riippumatta arkkipiispa toivoo ihmisten käyttävän joulun tarjoaman hiljentymisen mahdollisuuden.

- Joulun rauhan sanoma kutsuu meitä huomaamaan läheisemme ja osoittamaan vaikka vain yhdelle ihmiselle, että hän on tärkeä, Paarma muistuttaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.