Arkkipiispa puuttui pappien niskurointiin

Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan kirkosta löytyy myös tehtäviä, joita kaikki voivat hoitaa ilman omantunnon vaivoja. Työtä voisi olla esimerkiksi opettajana tai tutkijana. Vammalan kappalainen ei aio erota.

Arkkipiispa Jukka Paarman mukaan virkatehtävistä kieltäytyvän papin pitää hakeutua muihin tehtäviin kirkossa.

Paarma sanoi kirkolliskokouksen avajaisissa Turussa, että kristillisessä kirkossa ei voida hyväksyä minkäänlaista syrjintää eikä virkatehtävistä kieltäytymistä.

Kirkossa on viime aikoina tullut ilmi useita tapauksia, joissa miespuolinen pappi on kieltäytynyt työskentelemästä naispapin kanssa vedoten henkilökohtaiseen vakaumukseensa.

Naispappien vastustaja ei eroa kirkosta

Vammalan seurakunnan kappalainen Jari Rankinen kertoi MTV3:n uutisille, että hän ei aio erota kirkosta eikä myöskään hakeutua toisiin tehtäviin. Rankinen kieltäytyi tänä keväänä yhteistyöstä naispapin kanssa.

- Toivon, ettei kaltaisiani ryhdyttäisi syrjimään kirkossa. Olen saanut kutsun palvella tätä seurakuntaa ja aion hoitaa tätä pastorin virkaa paikallisseurakunnassa, Rankinen sanoi.

Rankinen edustaa luterilaisen kirkon yhtä suurimmista herätysliikkeistä: evankelisuutta.Hänen suurin tukijajoukkonsa tulee liikkeen piiristä.

Turun tuomikapituli ottanee Rankisen tapaukseen kantaa ensi viikolla.

Paarma toivoo, että papit hakeutuisivat kirkossa sellaisiin tehtäviin, joita he voivat hoitaa hyvällä omallatunnolla.

Luterilaisen kirkon kirkolliskokous alkoi Turussa. Ohjelmassa on muun muassa viittomakielisen Luukkaan evankeliumin hyväksyminen.

Jatkossa tarkoitus on kääntää viittomakielelle tärkeimmät kristilliset ydintekstit, messu ja kirkolliset toimitukset.

Asialistalla on myös esitys seurakuntavaalien muuttamisesta. Esityksen mukaan seurakuntayhtymissä pitäisi käydä kerralla vain yhdet vaalit.

Kritiikkiä medialle

Paarma arvosteli tiedotusvälineitä siitä, että kieltäytymistapaukset on uutisoitu niin näyttävästi.

- Tapauksia on ollut kaksi, seurakuntia noin 500, hän suhteutti tilannetta.

Paarma muistutti myös, että suurin osa kahden papin tukemiseksi kerätyn adressin allekirjoittajista oli joko eläkkeellä tai erilaisten yhdistysten palveluksessa. Adressissa oli noin 90 nimeä.

Kirkolliskokous on Suomen luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, joka kokoontuu kahdesti vuodessa. Kokous jatkuu perjantaihin asti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat