Mainos

Arkkipiispa Paarma: kirkkojen pidettävä tiiviisti yhteyttä

Kirkkojen yhteyttä ja sillanrakentamista korosti arkkipiispa Jukka Paarma avatessaan pohjoismais-saksalaisen kirkkokonventin 50-vuotisseminaarin Kuopiossa.

Jukka Paarma

-Kirkkojen on syytä pitää tiiviisti yhteyttä ja tuntea toistensa ilon- ja huolenaiheet sekä tarvittaessa myös korottaa yhdessä äänensä epäkohtia vastaan, sanoo Paarma. Pohjoismais-saksalainen kirkkokonventti perustettiin sodan jälkeen rakentamaan yhteyksiä pohjoismaiden luterilaisten kirkkojen ja Saksan evankelisten kirkkojen välille. Siltoja luotiin myös itäisen ja läntisen Saksan välille. Paarma totesi, että vuosikymmenen takainen Euroopan rajojen murtuminen merkitsi uutta vaihetta kirkoille ja myös kirkkokonventille. Vanhat instituutiot joutuivat ja joutuvat yhä arvioimaan tehtäviään ja asemaansa.

-Monet muurit ovat kaatuneet, mutta yllättävän monet taloudelliset ja poliittiset muurit ovat yhä pystyssä ja uusiakin linnakkeita rakennetaan. Monet ihmiset, kirkotkin, ovat tiukoilla tässä uudessa Euroopassa. Tällä vuosikymmenellä konventin seminaareihin on kutsuttu osallistujia myös Baltiasta, Puolasta ja Venäjältä. Paarma totesi Suomen toimineen vuosisatoja siltana idän ja lännen välillä.

-Olemme saaneet oppia, että rajalla eläminen on hedelmällistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.