Mainos

Arkkipiispa Leo: Suhteet itään kunnossa

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo palasi tänään Suomeen Moskovasta, jossa hän oli virallisella vierailulla Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen, patriarkka Aleksi II:n luona.

Kyseessä oli ns. kohteliaisuuskäynti, jonka Leo teki Suomen ortodoksisen kirkon uutena johtajana toiseen ortodoksiseen kirkkoon. Vierailu osoitti, että Suomen ja Venäjän ortodoksisten kirkkojen suhteet ovat palanneet viileämmän kauden jälkeen jälleen normaaleiksi.

-Suhteita voi luonnehtia hyviksi, tavallisiksi naapuruussuhteiksi, sellaisiksi kuin ne ovat ennen vanhaankin olleet. Patriarkka totesi, että he arvostavat Suomen ortodoksista kirkkoa. Ennen vanhaan he kutsuivat meidän kirkkoamme tytärkirkoksi. Nyt he haluavat ryhtyä kutsumaan meitä jo sisarkirkokseen, kuvaili lentoasemalta tavoitettu arkkipiispa Leo.

Osoituksena suhteiden lämpiämisestä patriarkka Aleksi II ilmoitti vierailun aikana, ettei Venäjän ortodoksinen kirkko aio aiemmista suunnitelmistaan poiketen perustaa Suomeen rinnakkaista, Moskovan patriarkaatin alaista hiippakuntaa. Vierailun aikana keskusteltiin periaatteista, kuinka Suomessa palvellaan maahan muuttaneita ortodokseja.

-Suomen ortodoksinen kirkko haluaa palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Oleellista on se, ettei Venäjän kirkko toimi Suomessa mitenkään muuten kuin yhteisesti sopien, minun kanssani keskustellen. Aina sovimme, mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja milloin ja miten tapahtuu, kertoi Leo.

Leo on tuntenut patriarkka Aleksi II:n yli neljännesvuosisadan ajan ja tavannut häntä useasti. Venäjän ja Suomen ortodoksisten kirkkojen välit viilenivät viime vuosikymmenellä, kun Viron ortodoksinen kirkko jakautui Konstantinopolin patriarkaatin ja Venäjän patriarkan alaisuuteen.

Leon edeltäjä arkkipiispa Johannes johti Konstantinopolin alaista Viron kirkkoa yli kolmen vuoden ajan maaliskuuhun 1999 saakka. Leo korosti vierailullaan, että Suomen kanta Viron kirkon jakautumiseen on puolueeton.

-Olen edustanut tätä linjaa koko ajan. Nytkin ilmoitin, että suhteessa kumpaankin osapuoleen olemme normaalissa naapureiden välisessä kanssakäymisessä. Yhdessä totesimme, että asian yhteydessä ei pitäisi puhua venäläisestä ja kreikkalaisesta osapuolesta. Molemmat ovat monikulttuurisia, myös Venäjän kirkon yhteydessä oleva osapuoli. Kumpaankin osapuoleen olemme tasavertaisessa suhteessa, linjasi Leo.

Leo aloitti arkkipiispan tehtävässä viime vuoden joulukuussa. Vierailulla keskusteltiin myös lähialuetyöstä sekä esimerkiksi opiskelijavaihtoon liittyvistä kysymyksistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.