Mainos

Arkkipiispa: Avoliitto ei sovi papille

Arkkipiispa Jukka Paarma edellyttää papiksi vihittävältä, parisuhteessa elävältä henkilöltä kristillistä avioliittoa.

Saman kannan Arkkipiispan kanssa jakanevat hänen käsityksensä mukaan muutkin piispat. Arkkipiispa kertoi Kauniaisten Raamattuopiston teologisilla opintopäivillä, ettei hän vihi papiksi avoliitossa elävää eikä kristinuskon totuuksia kieltävää. Arkkipiispa vastasi aiheesta esitettyyn kysymykseen päivien kyselytunnilla.

Kirkkojärjestys ei suoraan edellytä pappisvihkimyksen osalta avioliittoa parisuhteen muodoksi. Arkkipiispa Paarma sanoo kirkkojärjestyksessä kuitenkin olevan kohdan, jossa kerrotaan, miten kirkon jäsenen tulee elää ollakseen oikea kirkon jäsen.
-Siinä sanotaan, että heidän tulee noudattaa kristillistä elämäntapaa ja solmia avioliittonsa säädetyllä tavalla. Näihin kirkon jäsenelle esitettyihin edellytyksiin Paarma perustaa oman kantansa.
-Minusta papin, jonka tulee olla esikuvana seurakunnalleen, tulee tätä esimerkkinä noudattaa, arkkipiispa korosti.

Ratkaisut tapauskohtaisia

Hyväksymisestä pappisvirkaan vihittäväksi päättävät yhdessä piispa ja tuomiokapituli. Arkkipiispalla ei ole tilanteessa erityisasemaa, vaan hän toimii alueellaan muiden piispojen tavoin. Paarma sanoo itsellään olevan vähän kokemusta papiksi vihkimisistä, eikä hänen kohdalleen ole osunut ketään avoliitossa asuvaa papiksi haluavaa. Hän korostaa, että jokainen tapaus ratkaistaan erikseen.

-Jokainen piispa ja hiippakunta tekevät tässä omat päätöksensä. Tiedän, että muut piispat ovat joutuneet tätä asiaa pohtimaan, arkkipiispa kertoo todeten, ettei aihepiiri kuitenkaan kuulu kirkon keskeisimpiin kysymyksiin. Piispat ovat julkaisseet toistakymmentä vuotta sitten kirjasen, jossa he ottavat kantaa seksuaali- ja perhe-elämän kysymyksiin. Kirjasessa sanotaan, ettei avoliitto ole malliksi kelpaava ratkaisu kristilliseltä kannalta.

Mitään "kontrollimenetelmää" kirkolla ei kuitenkaan ole avoliiton suhteen. Arkkipiispa arvelee, ettei asiaa edes kysytä missään vaiheessa. Se tulee hänen mukaansa esiin piispan, tuomiokapitulin jäsenten ja papiksi vihittävän yhteisessä keskustelussa, joka käydään ennen vihkimistä.

Arkkipiispa sanoo, että avoliitto on yhteiskunnassa yleinen tapa, joka koskettaa kirkkoakin. Osa papeista elää avoliitossa. Vaikka Paarma ei vihikään papiksi avoliittolaisia, avioliitossaan eroon päätyneitä hän vihkii. -Avoliitossa eläviä pappeja olen kehottanut tekemään parannuksen ja solmimaan avioliiton.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.