Mainos

Arkkiatri Pelkonen: Eutanasialla vaihtoehtoja

rkkiatri Risto Pelkosen mielestä eutanasialle on monta vaihtoehtoa, joilla elämän loppuvaiheen tuskaa voidaan vähentää. Hoitotahdon vahvistaminen lailla turvaisi nykyistä paremmin, että hoitoa ei turhaan pitkitetä. Potilailla pitää olla myös oikeus kivunlievitykseen ja hyvään saattohoitoon.

Vanhus sairaalassa

Eutanasian hyväksyminen Hollannin tapaan voisi Pelkosen mielestä tuoda turvattoman olon ja sosiaalisia paineita kuoleman jouduttamiseen. Kun potilas tulisi täyteen ahdettuun sairaalaan, hänelle voisi tulla tunne, että hänen täytyy pyytää kuolinapua, jotta säästyttäisiin kalliilta hoidolta.

Pelkosen mielestä voisi myös kuvitella, että sairaalan henkilökunnan mielessä saattaisi välähtää ajatus tarjota potilaille eutanasiaa vaihtoehdoksi kärsimyksille. Pelkonen toivoo kuitenkin avointa keskustelua. Kansalaiskyselyille hän ei anna suurta painoa. Nuoret kannattavat eutanasiaa, mutta mitä lähempänä kuolemaa ollaan, sitä empiväisemmäksi Pelkosen mukaan tullaan.

Enemmistö suomalaisista hyväksyy eutanasian


Eutanasiaa kannattaa kaksi kolmasosaa suomalaisista. Kielteisesti kuolinapuun suhtautuu viidesosa kansalaisista. Väli-Suomen sanomalehtien teettämän mielipidetiedustelun mukaan eutanasian hyväksyvät etenkin opiskelijat ja toimihenkilöt. Pääkaupunkiseudulla asuvat kannattavat eutanasiaa muita suomalaisia useammin.

Neljän vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna suomalaiset suhtautuvat kriittisemmin eutanasiaan omalla kohdallaan. Vain viidennes suomalaisista pyytäisi itselleen varmasti kuolinapua.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.