Arkidesign kiinnostaa nuoria

Helsingin valinta maailman designpääkaupungiksi nostaa myös arkidesignin arvoa entisestään. Designtuotteet mielletään usein eliitin etuoikeudeksi. Arkidesignia löytyy kuitenkin jokaisen kotoa.

Tulevaisuuden nuoret suunnittelijat esittelivät omia näkemyksiään arkidesignista tänä viikonloppuna Taideteollisen korkeakoulun perinteisillä joulumyyjäisillä.

Mitä arkidesign oikein on?

- Tietenkin on kaikkia työkaluja ja työvälineitä, jotka voivat olla tosi hyvin ja tosi pitkälle mietittyjä, mutta kun niitä käyttää töissä, niin niitä ei ajattele designina. Ja miksei keittiöstäkin löydy tosi paljon kaikkea, vaikka veitsiä ja haarukoita, jotka ovat arkidesignia, sanoo teollisen muotoilun opiskelija Hanna Poranen Taideteollisesta korkeakoulusta Taikista.

Klassisista arkidesigntuotteista löytyy paljon esimerkkejä.

- Arkidesignina on totuttu näkemään varsinkin Aalto-maljakko. Wirkkalaa löytyy esimerkiksi ihan laseina ja tietenkin Iittalaa, kertoo Taikin keramiikka- ja lasisuunnittelun opiskelija Laura Timosaari.

- Ja tietenkin esimerkiksi Fiskarsin sakset ovat arkidesignia, jatkaa Poranen.

Designpääkaupunki nostaa arkidesignin arvoa

Helsingin valinta maailman designpääkaupungiksi nostaa arkidesignin arvoa entisestään.

- Suomella on ollut jo pitkään sellainen aika omaleimainen muotokieli. Se on tunnettu maailmalla hyvin funktionaalisena ja ehkä riisuttuna muotokielenä. Koko ajan liikutaan kuitenkin enemmän sellaiseen ehkä rennompaan suuntaan, Timosaari sanoo.

Nuoret luovat uutta arkidesignia

Nuoret suunnittelijat luovat uutta arkidesignia. Teemu Karhunen myi tänään joulumyyjäisissä Kapua.

- Kapu on kahvimitta ja pussinsulkija. Siinä on 7 grammaa vetävä lusikkaosa, sitten se toimii myös pussinsulkijana ja pitää kahvit ja aromit siellä napakasti pussissa, kalustemuotoilun opiskelija Karhunen kertoo.

Elli Saarinki tekee puolestaan koruja värikynistä.

- Alunperin tässä on ollut tällainen kierrätysteemajuttu ja tällaisia värikkäitä koruja siitä on syntynyt, taideteollisen muotoilun opiskelija Saarinki sanoo.

Hanna Poranen valmistaa puolestaan uudenlaisia piparkakkumuotteja.

- Esimerkiksi yksi piparkakkumuotti esittää dinosaurusta. Nämä eivät ole ihan niitä perinteisempiä possu- ja tähtikuvioita, vaan siihen perinteiseen joululeivontaankin voi tuoda jotain uutta, Poranen nauraa.

Nuorten suunnittelijoiden joulumyyjäiset jatkuvat vielä huomenna Taideteollisella korkeakoululla.

Katso Mari Haaviston juttu

Lue myös:

    Uusimmat