Mainos

Arkeen palaaminen vaikeaa vanhemmillekin

Useimmissa perheissä lapset saavat kesälomalla olla pidempään ulkona, eikä nukkumaan tarvitse mennä heti iltapalan jälkeen. Syksyn tullen arkeen palaaminen voi Väestöliiton perheverkon projektikoordinaattorin Minna Oulasmaan mukaan olla vaikeaa myös vanhemmille.

Oulasmaan mielestä perheen yhteisistä arkirutiineista saa luopua loman aikana, mutta esimerkiksi yhteiset ruoka-ajat ja nukkumaanmenoajat olisi hyvä palauttaa ensi viikolla eli viikkoa ennen koulujen alkua.

- On tärkeää siirtyä arkirytmiin ja aikaistaa esimerkiksi nukkumaanmenoa pikkuhiljaa. Aikuisetkin valvovat lomalla eri tavalla kuin arkena, ja he voivat itse näyttää hyvää esimerkkiä aikaistamalla omaa rytmiään.

Oulasmaan mukaan perheissä säästytään muun muassa turhilta kiukkukohtauksilta, jos arkeen palataan tarpeeksi ajoissa.

- Lomalta arkeen siirtyminen ei käy ihan tuosta noin vaan. Jos unirytmiä ei siirretä ajoissa, sekä lapset että vanhemmat ovat heti ensimmäisen viikon jälkeen ihan tolkuttoman väsyneitä.

Perhepalaverin avulla arkeen

Viimeisellä lomaviikolla perheissä riittää Oulasmaan mukaan tohinaa, sillä lasten tarvitsemat koulureput ja muut tarvikkeet pitää ostaa tuolloin viimeistään. Hänen mielestään perheet voisivatkin suunnitella ostosretkiä ja hankintoja erityisessä perhepalaverissa.

- Perhepalaverissa voitaisiin keskustella myös tulevasta syksystä ja sen tuomista muutoksista. Siinä voitaisiin käydä läpi, millainen loma on ollut, onko lapsilla levännyt olo ja jännittääkö kouluun meno.

Perhepalaveri olisi Oulasmaan mielestä myös oiva hetki käydä läpi ja päivittää perheen yhteisiä sääntöjä. Esimerkiksi yläasteelle lähtevän kotiintuloaikoja voitaisiin palaverissa muuttaa.

- Pienempien lasten kohdalla vanhemmat ovat saattaneet lapsen kanssa sopia tietyn alueen, jolla hän saa liikkua. Kun ikää tulee lisää, sitä aluetta voidaan miettiä uudestaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.