Arkangelin ikonit kesän Kajaanissa

Arkangelin taidemuseon ikonikokoelma on yksi Venäjän merkittävimmistä. Yli 3000 ikonin kokoelmasta on koottu 80 ikonin näyttely, joka oli keväällä esillä Kemin taidemuseossa. Kesän ajan ikoniharvinaisuuksia voi ihailla Kajaanin taidemuseossa, jossa näyttely on esillä syksyyn saakka.

-Koskaan aikaisemmin ikoneistamme ei ole koottu näin suurta näyttelyä. Tällä hetkellä kokoelmistamme on liikkeellä kaksi näyttelyä, joista toinen on Kalingradissa, näyttelyn koonnut tutkija Tatjana Koltsova kertoo.

Arkangelin taidemuseon mittavan ikonikokoelman kerääminen alkoi 1960-luvulla. Osa ikoneista on saatu lahjoituksena yksityisiltä henkilöiltä, mutta suurimman osan museon tutkijat ovat käyneet itse pelastamassa hylätyistä kirkoista ja tsasounoista.

-Ainoa keino säilyttää ikonit oli viedä ne pois hylätyistä kirkoista. Suurta osaa näistä kirkoista ei enää ole olemassa, joten osa ikoneista onnistuttiin pelastamaan viimeisellä hetkellä, Koltsova jatkaa. Vanhimmat Suomeen tuodut ikonit ovat peräisin 1400-1500-luvun vaihteesta. Vanhin Arkangelin taidemuseon kokoelmista löytyvä ikoni on peräisin 1300-luvulta.

Arkangelin taidemuseon ikoneista on tähän mennessä kunnostettu noin 500. Osa ikoneista on tuotu näyttelyyn suoraan restauroinnista. Ikoninäyttely on läpileikkaus pohjoisen Venäjän ikonitaiteesta. Suomessa aiemmin esitellyt venäläiset ikonit ovat tulleet pääosin suurista ikonikeskuksista kuten Moskovasta ja Novgorodista. Niiden alueilta pohjoiseen muutti väkeä 1300-1500-luvulla. Kun suurista ikonikeskuksista saapuneisiin oppeihin sulautui pohjoisessa paikallinen osaaminen ja alueen talonpoikaisperinne, niin tuloksena oli omaperäinen tapa maalata ikoneita ja valita niiden aiheet. Ikoneita maalasivat niin koulutuksen saaneet mestarit, kuin maalaispapit, lukkarit ja talonpojat.

-Halusimme näyttää, miten eri tavalla eri keskuksissa ikoneita on tehty. Pohjoisen alueen ikoneissa on piirteitä ja aiheita, joita muualla Venäjällä maalatuissa ikoneissa ei ole, tutkija Tatjana Koltsova kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat