Mainos

Arhinmäki väärässä virassa, jyrähtävät oopperatähdet

Savonlinnan oopperajuhlien eilisen 100-vuotisgaalan suuri puheenaihe oli kulttuuriministeri, jonka poissaoloa oopperatähdet pitävät onnettomana virheenä. Oopperatähtien mielestä Paavo Arhinmäki on aivan pihalla siitä, mitä kulttuuriministerin tehtäviin kuuluu. He arvostelevat ministeriä harvinaisen kovasanaisesti.

-Viran puolesta on pakko olla paikalla, minun mielestäni. Tai sitten hän on väärässä virassa, tykittää arvostettu oopperalaulaja Jaakko Ryhänen.

Toinen huipputähti, Matti Salminen, on samaa mieltä. -Kyllä hän voi jalkapallokengätkin jalassa tulla tännekin, piikittelee Salminen. -Se, että hän sanoo lehdessä, että joka paikkaan ei kerkiä, on minusta aika lapsellisesti sanottu tuossa virassa, Salminen jyrähtää.

Juhlakesänä kuullaan esimerkiksi uusi kotimainen ooppera, Kimmo HakolanLa Fenice, joka on moderni, ja jopa hauska ooppera.

Syyskuussa aloittava uusi festivaalijohtaja Jan Strandholm kertoo, että 90 prosenttia yleisöstä tulee Savonlinnan oopperajuhlille omilla rahoillaan. -Suurin osa heistä on aivan tavallisia ihmisiä, on opettajia ja sairaanhoitajia. Ehdottomasti paras tapa saada ihmisiä oopperan ystäviksi on saada heidät kokeilemaan oopperaa itse, Strandholm arvioi.

Päättäjiltä on kaivattu ymmärrystä ennenkin

Savonlinnassa on ennenkin kaivattu poliitikkojen ymmärrystä, ilmenee juuri julkistetusta Pentti Savolaisen teoksesta Savonlinnan Oopperajuhlat 100 vuotta. Aikansa kansainvälinen supertähti Aino Ackté perusti juhlat vuonna 1912 ja luovutti muutamassa vuodessa, sillä päättäjiltä ei herunut ymmärrystä eikä rahaa. Laulu vaikeni vuosikymmeniksi kunnes Martti Talvela sai vaikutusvallallaan päättäjät taakseen. 70-luvulla suomalainen ooppera koki huikean nousun. Historiikin kirjoittaja muistuttaa, että kotimainen ooppera on kohtalon kysymys.

-Ellei suomalaisia teoksia ole olemassa, niin me emme saa myöskään ulkomaista yleisöä sillä tavalla, ja etenkään ulkomaiset kriitikot eivät tule juhlille, sanoo historiikin kirjoittaja.

Katso Kari Pyrhösen juttu Savonlinnasta (Kymmenen uutiset 5.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.