Ärhäkkä tuberkuloosi Suomessa

Etelä-Karjalan keskussairaalassa Lappeenrannassa on hoidettavana suomalainen, jolla on todettu moniresistentti tuberkuloosibakteerikanta. Kyseinen bakteeri on vastustuskykyinen käytössä oleville tuberkuloosin hoitoon tarkoitetuille lääkkeille.

Ylilääkäri Ritva Kauppinen kertoo, että vastaavat bakteerikannat ovat pääsääntöisesti peräisin ulkomailta. Nyt kyseessä olevan bakteerikannan alkuperästä ei ole kuitenkaan tarkempaa tietoa. Kauppisen mukaan vastaavia kantoja löytyy Baltiasta, Venäjältä ja Afrikan maista. Näistäkään maista tauti ei tartu helposti, vaan se vaatii pitempiaikaisen lähikontaktin "sellaisissa piireissä, joissa on muitakin tauteja".

-Tartunnan mahdollisuus on olemassa. Mutta jos elää niin sanotulla normaalilla tavalla, riski on erittäin pieni. Tauti tarttuu pisaratartuntana, joten hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Taudin oireet ovat moninaiset ja ne muistuttavat tavallista flunssaa. Kauppinen tiivistää oireilun pitkittyneiksi hengitystietulehduksen oireiksi.

-Jos yhtäkkiä tulee flunssa, ei se heti tuberkuloosia ole, hän muistuttaa. Ritva Kauppisen mukaan taudin leviäminen pystytään sairaalaoloissa estämään riittävän hyvin. Pelkoihin taudin leviämisestä ei siis tällä erää ole syytä.

Huolestuttavaksi tilanteen tekee se, että sairauden hoitamiseksi tarvittavaa lääkettä ei ole toistaiseksi olemassa. Kansanterveyslaboratorio selvittää parhaillaan tautiin tepsiviä lääkeitä.

-Tuberkuloosibakteeri on sellainen, että sitä ei kannata enää tässä vaiheessa hoitaa sokkona. Odotamme parhaita lääkkeitä. Tautia ei voi hoitaa vain yhdellä lääkkeellä. Jos näin tehdään, bakteeri pystyy muuttumaan myös sille vastustuskykyiseksi. Kauppisen mukaan on teoriassa mahdollista, että vastaava bakteerikanta löytyisi hoidettavana olevan potilaan lähipiiristä.

Ulkomaalaista perää

Tähän mennessä Suomessa todetut vastuskykyiset tubit ovat olleet ulkomaalaisia. Lappeenrannassa taudin on epäilty olevan peräisin Venäjältä, jossa tuberkuloosi on jo yleisin kuolemaan johtava infektiotauti. Kauppisen mukaan kannan alkuperästä ei ole vielä varmuutta. Hän korostaa, että normaalisti Venäjällä matkaavilla ei ole aihetta paniikkiin.
-Tuberkuloosi tarttuu yleensä huonosti ja vaatii pitkäaikaisen lähikontaktin. Normaalilla tavalla Venäjällä matkustavalla ei ole minkäänlaista aihetta pelkoon, ei edes ravintoloissa. Sen sijaan epämääräisissä porukoissa liikkumista ja samasta pullosta juomista on syytä varoa, Kauppinen totesi.

Perussuomalainen tubikanta hoituu hyvin

Kansanterveyslaitoksella tutkitaan myös toista Etelä-Karjalassa todettua epätyypillistä tuberkuloositapausta, jonka kantaa ei ole Suomessa aiemmin tavattu. Kauppisen mukaan epätyypillisiä tuberkulooseja esiintyy paljon eivätkä ne ole tartuntavaarallisia, ja hoituvat yleensä itsestään. Perussuomalainen tuberkuloosikanta on herkkä lääkkeille ja se hoidetaan kuntoon noin puolessa vuodessa. Tauti on vähentynyt elintason nousun myötä, viime aikoina vähenemisvauhti on tosin hidastunut. Suomessa tuberkuloosia esiintyy eniten Pohjoismaista. Tartuntoja on kaksitoista 100000 asukasta kohti. Ruotsissa vastaava luku on seitsemän ja Venäjällä 70. Pahimpia tartuntapaikkoja Venäjällä ovat täyteen ahdetut vankilat. Ritva Kauppinen tähdentää, että tartunta ei merkitse tuberkuloosia, jos puolustusmekanismi on kunnossa. Sairastuneet ovat yleensä huonokuntoisia ihmisiä.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat