Mainos

Argentiinan viljelijälakko kärjistyy

Argentiinan kaksi viikkoa kestänyt maanviljelijöiden lakko on syössyt maan pahimpaan poliittiseen kriisiin sitten vuoden 2001. Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat levinneet koko maahan, ja lakko on tyhjentänyt ruokakauppojen lihatiskit. Myös maitotuotteista ja leivästä alkaa olla pulaa.

Presidentti Cristina Kirchner totesi eilen illalla pitämässään puheessa, ettei aio neuvotella "pistooli ohimolla" ja kehotti lakkolaisia purkamaan eri puolilla maata pystytetyt tiesulut.

Lakkolaiset vaativat, että hallitus pyörtää parin viikon takaisen päätöksensä nostaa keskeisten maanviljelystuotteiden vientiveroa. Maataloustuottajat lopettivat hallituksen päätöksestä kuultuaan naudanlihan ja viljatuotteiden toimittamisen kauppoihin.

Suurin osa kansasta tukee viljelijöitä

Tilanne kiristyi äärimmilleen sen jälkeen, kun presidentti Cristina Fernandez vakuutti jyrkkäsanaisesti tiistaina, ettei lakkolaisten vaatimukseen myönnytä. Fernandezin joustamattomuus suututti muutkin kuin lakkolaiset.

Clarin-lehden teettämän tuoreen mielipidemittauksen mukaan runsaat 60 prosenttia argentiinalaisista tukee maataloustuottajien liikehdintää, vaikka myöntääkin kärsivänsä lihapulasta.

Lakkolaisten ja heidän tukijoidensa järjestämät mielenosoitukset levisivät tällä viikolla pääkaupunkiin Buenos Airesiin asti. Ylempää keskiluokkaa edustavat mielenosoittajat kokoontuivat presidentinpalatsin edustalle Plaza de Mayon aukiolle kattiloita kalisuttamaan. Vastaavanlaisia mielenosoituksia järjestettiin viimeksi vuonna 2001, kun silloinen presidentti Fernando de la Rua pakotettiin eroamaan tehtävistään.

Poliittiset tarkkailijat syyttävät presidentti Fernandezia konfliktin kärjistämisestä . "Rouva K" - kuten argentiinalaiset kutsuvat Cristima Fernandezia - on omaksunut saman joustamattoman ja autoritäärisen asenteen, joka oli luonteenomaista hänen edeltäjälleen ja aviomiehelleen Nerstor Kirchnerille, toteavat tarkkkailijat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.