Mainos

Argentiinaan poikkeustila

Kansa mellakoi, talousministeri erosi.

Argentiinan talousministeri Domingo Cavallo on eronnut maan talouskriisin vuoksi. Uutisvälineiden mukaan koko hallitus on tarjoutunut eroamaan, mutta asiaa ei vahvistettu virallisesti.

Hallituslähteen mukaan presidentti Fernando de la Rua on hyväksynyt vain Cavallon eron.Presidentti julisti eilisiltana poikkeustilan talouskriisin aiheuttamien levottomuuksien vuoksi.

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat varhain torstaina Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin kaduilla mieltään presidentti de la Ruan poikkeustilajulistusta vastaan. Kansanjoukko marssi kohti presidentinpalatsia.
Ihmiset täyttivät kadut vain muutamia minuutteja sen jälkeen kun poikkeustila oli tullut voimaan puoleltaöin.

Levottomuudet ovat vaatineet ainakin 16 ihmisen hengen ja yli 150 ihmistä on loukkaantunut. Mellakat ovat pahimmat vuosikymmeneen.

Presidentti de la Rua syytti mellakoista "tasavallan vihollisia" ja pyysi kaikkia puolueita yhteistyöhön kriisin voittamiseksi. Cordobassa maan keskiosassa kolme suurta ammattijärjestöä päätti kuitenkin uhmata poikkeustilaa ja julistaa lakon täksi päiväksi. Poikkeustila on voimassa 30 päivää ja se antaa hallitukselle erityisvaltuudet ryöstelyn ja mellakoinnin lopettamiseksi.

-Monet Argentiinan tasavallan viholliset käyttävät hyväkseen taloudellista ja sosiaalista tilannetta kylvääkseen eripuraa ja väkivaltaa. He yrittävät luoda kaaoksen saavuttaakseen sen, mihin he eivät pystyneet vaaliuurnilla, presidentti de la Rua sanoi ennalta äänitetyssä televisiopuheessa kansalle.

Kymmeniä valintamyymälöitä on ryöstetty pääkaupungissa Buenos Airesissa ja maakunnissa mellakoissa, jotka alkoivat viikonvaihteessa, mutta ylltyivät huomattavasti eilen. Liikkeenomistaja puukotti miehen kuoliaaksi ryöstelyn yhteydessä Buenos Airesin laitamilla. Santa Fessa Buenos Airesin pohjoispuolella tuntematon mies ampui 15-vuotiaan pojan.

Rosariossa 300 kilometriä pääkaupungista luoteeseen mies ja nainen kuolivat kauppiaiden laukauksiin. Argentiinan kongressin edustajainhuone kumosi eilen erityisvaltuudet, jotka annettiin maaliskuussa talousministeri Domingo Cavallolle pankkien pelastamiseksi sekä devalvaation ja vararikon välttämiseksi. Kongressin ylähuone, senaatti, keskustele parhaillaan näiden hallituksen taloudellisten erityisvaltuuksien kumoamisesta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.