Mainos

Argentiina pyysi apua talousongelmiin

Argentiinan talousministeri Domingo Cavallo on joutunut pyytämään ulkomaiden apua estääkseen maan taloutta romahtamasta täysin.

Yhdysvaltain valtiovarainministerin John Taylorin oli määrä saapua tänään Argentiinaan tutustumaan tarkemmin Argentiinan taloudelliseen tilanteeseen. Taylor on lupaillut, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myöntäisi Argentiinalle 2,5 miljardin dollarin lainan hyvin pian.

Talouskriisi ja sen hoitoyritykset ovat suututtaneet köyhtynyttä väestöä ja pakottanut väestön turvautumaan lakkoihin, tiesulkuihin ja laajoihin mielenosoituksiin. Pahimmillaan maan maksuongelmien on pelätty laukaisevan jopa maailmanlaajuisen luottokriisin.

Maan pörssikurssit laskivat toissapäivänä yli 4 prosenttia. Maailmanpankin pääjohtaja James Wolfensohn rauhoitteli BBC:n mukaan sijoittajia kuitenkin eilen sanomalla, ettei hän ennusta kriisin leviävän Aasiaan.

Argentiinan senaatti hyväksyi maanantaina presidentti Fernando De la Ruan ankaran talouspaketin, jonka avulla maa pyrkii nolla-alijäämän budjettiin. Ohjelmaan kuuluu mm. pyrkimys leikata valtion menoja 1,5 miljardia dollaria.

Argentiinan ulkomaanvelka on 130 miljardia dollaria ja lainoistaan se maksaa huikeata 15 prosentin korkoa. Työttömänä on noin 15 prosenttia työväestöstä.

Talouskasvu tyrehtyi

Uusliberaalia talouspolitiikkaa kannattava Cavallo onnistui kymmenen vuotta sitten päihittämään 200 prosentin inflaation. Tuloksena oli koko 90-luvun jatkunut ilmiömäinen talouskasvu, joka tyrehtyi naapurimaan Brasilian suurdevalvaation myötä vuonna 1999.

Talouslama on tuonut mukanaan yhteiskunnallista levottomuutta ja kuilu eri yhteiskuntaryhmien välillä vain kasvaa entisestään. Argentiinan perinteisesti suuri ja tärkeä keskiluokka köyhtyy köyhtymistään, ja toisaalta keskiluokkaan nousua havitellut työväestö on pikkuhiljaa putoamassa marginaaliryhmäksi. Yli kolmasosa väestöstä jää YK:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolelle.

Argentiinan talousongelmien taustalla on myös julkisen hallinnon kaikille tasoille levinnyt korruptio.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.