Mainos

Argentiina keskeyttää ulkomaanvelkojen hoitamisen

Argentiina keskeyttää ulkomaisen velan lyhennyksien lisäksi myös korkojen maksun toistaiseksi.

Adolfo Rodriguez Saa

Argentiinan uusi presidentti Adolfo Rodriguez Saa tarkensi eilen illalla aikaisemmin antamaansa ilmoitusta velanmaksun keskeyttämisestä kertomalla, että maa keskeyttää lyhennyksien lisäksi myös korkojen maksun toistaiseksi.

Saa sanoi virkaanastujaispuheessaan eilen aamulla, että Argentiina keskeyttää ulkomaisen velan takaisinmaksun. Päätös ei hänen mukaansa kuitenkaan merkitse pysyvää velkojen takaisinmaksusta kieltäytymistä.

Argentiinalla on ulkomaista velkaa 132 miljardia dollaria (noin 148 miljardia euroa, 880 miljardia markkaa). Presidentti Rodriguez Saan mukaan säästyneet varat tullaan käyttämään uusien työpaikkojen luomiseen ja köyhille annettavaan sosiaaliapuun.

Presidentti nimitettiin eilen

Uusi presidentti Adolfo Rodriguez Saa nimitettiin Argentiinan uudeksi presidentiksi eilen sunnuntaina.

Argentiinan kongressi valitsikuvernööri Rodriguez Saan uudeksi presidentiksi äänin 169-138. Rodriguez Saan virkakausi kestää maaliskuun alkuun, jolloin maassa pidetään ennenaikaiset presidentinvaalit.

Presidentti Fernendo de la Rua erosi virastaan viime torstaina talouskriisin aiheuttamien levottomuuksien vuoksi.

Lainojen takaisinmaksuun keskeytys

Uusi presidentti Adolfo Rodriguez Saa sanoi virkaanastujaispuheessaan, että Argentiina keskeyttää ulkomaisen velan takaisinmaksun toistaiseksi.
Hänen mukaansa säästyneet varat tullaan käyttämään uusien työpaikkojen luomiseen ja köyhille annettavaan sosiaaliapuun. Argentiinan työttömyysaste on 18,3 prosenttia. Köyhiä on 40 prosenttia maan 36-miljoonaisesta väestöstä.

Rodriguez Saa ilmoitti myös, ettei hän aio devalvoida Argentiinan pesoa tai hyväksyä Yhdysvaltain dollaria Argentiinan viralliseksi valuutaksi. Hän kertoi kuitenkin ottavansa peson rinnalle käyttöön kolmannen, toistaiseksi nimeämättömän rahajärjestelmän käteisen antamiseksi tavallisen kansan käsiin. Devalvaatio lisäisi presidentin mukaan vain kansan kärsimyksiä ja pitkittäisi kriisiä. Argentiina aikoo myös elvyttää tuotantoa ja investointeja.
Rodriguez Saa syytti edeltäjäänsä, viime torstaina eronnutta Fernando de la Ruaa siitä, että ulkomaisille pankeille ja rahoituslaitoksille maksettiin ulkomaisia velkoja tavallisten kansalaisten selkänahasta. Hän lupasi virkaanastujaispuheessaan myös maksaa korvauksia mellakoiden uhreille. Mellakoissa sai surmansa 26 ihmistä ja yli 200 loukkaantui.

-Näen uuden tasavallan. Tänään alkaa maan muutos, Rodriguez Saa lupasi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.