Mainos

Argentiina devalvoi peson

Hallitus lupasi päästää valuutan kellumaan niin pian kuin mahdollista

Argentiinan keskuspankki.

Argentiinan hallitus devalvoi maan valuutan peson ulkomaankaupassa ja pääomien siirroissa, kertoi talousministeri Jorge Remes Lenicov myöhään eilen. Peso devalvoitiin suhteessa dollariin, johon se on ollut sidottuna vuosikymmenen ajan.

-Käyttöön tulee kiinteä virallinen 1,4 peson vaihtokurssi, joka on käytössä tavaroiden ja palveluiden kaupassa sekä pääomien siirrossa, kertoi Lenicov.

Ministerin mukaan Argentiinan peso päästetään kuitenkin kellumaan vapaasti markkinoilla niin pian kuin mahdollista. Vaihtokurssi merkitsee sitä, että peson virallinen vaihtokurssi devalvoituu lähes 30 prosenttia. Lisäksi Argentiinan sisäisessä käytössä sallitaan vapaasti kelluva epävirallinen peso, jonka kurssin hallitus toivoo asettuvan lähelle virallisen peson kurssia.

Toimenpiteet julkistettiin sen jälkeen kun maan senaatti oli eilen hyväksynyt hätätilalain, joka mahdollistaa Argentiinan peson ja Yhdysvaltain dollarin kytköksen purkamisen ja peson devalvoinnin.

Lenicov julkisti eilen myös, että Argentiina aikoo neuvotella Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa helmikuussa. Neuvottelujen pääaiheena ovat Argentiinan ulkomaanvelan uudelleenjärjestelyt. Jättiläismäinen ulkomaanvelka on yksi Argentiinan talouskriisin syistä. Lenicovin mukaan Argentiina aikoo pyytää kansainvälisiltä luotonantajilta 15-20:tä miljardia dollaria lisäapua maan talousvaikeuksien voittamiseksi.

Pehmennyksiä dollarivelkoihin


Pehmentääkseen devalvaation vaikutuksia hallitus sallii velkojen vaihtamisen dollareista pesoihin yksi yhteen -kurssilla 100 000 dollariin (noin 120 000 euroon eli noin 713 000 markkaan) saakka. Noin 80 prosenttia argentiinalaisten lainoista on dollarimääräisiä. Palkkojen pysyessä pesomääräisinä devalvaatio räjäyttää velat suhteessa tuloihin.

Pehmennyksestä huolimatta devalvaation odotetaan aiheuttavan runsaasti konkursseja. Hallitus määrää julkiset laitokset kuten puhelinoperaattorit laskuttamaan pesoissa dollareiden sijasta. Irtisanomisiin tulee rajoituksia.

Devalvaatio aiheuttaa sokin Argentiinan taloudelle, mutta monien analyytikkojen mukaan se on tarpeen maan pääsemiseksi jälleen taloudelliseen kasvuun. Talouskriisi on kuitenkin aiheuttanut jo laajoja mellakoita, jotka ovat johtaneet mm. kahteen presidentinvaihdokseen. Presidentti Eduardo Duhalde on ollut virassa vasta vajaan viikon. Hän edustaa peronistipuoluetta, jonka enemmistö kongressissa auttoi viemään läpi hätäohjelman.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.