Mainos

Arevan pelastaminen saattaa maksaa Ranskalle kaksi kertaa luultua enemmän

Ydinvoimayhtiö Arevan nostaminen jaloilleen saattaa tulla Ranskan valtiolle paljon ennakoitua kalliimmaksi, sanovat rahoitusvalmisteluja lähellä olevat lähteet uutistoimisto Reutersille.

Ranskan valtion kerrotaan ennakoineen Arevan rahoittamiseen tarvittavan 1–2 miljardia euroa, mutta todellinen summa saattaa olla jopa kaksinkertainen.

Ranskan hallitus asetti eilen aikataulun ydinreaktoreja valmistavan EDF:n ja Arevan yhteenliittymälle. Yksityiskohdat Arevan pelastusohjelmasta on määrä julkistaa heinäkuun lopussa. 

EDF ja Areva eivät vielä ole kommentoineet tulevia suunnitelmia tai spekulaatioita ydinvoimayhtiön tarvitseman rahoituksen määrästä.

Arevalla on takanaan neljä tappiollista vuotta. Toukokuussa yhtiö aloitti saneerausohjelman leikatakseen kulujaan miljardilla eurolla vuoteen 2017 mennessä. Viime vuonna yhtiön tappio nousi 4,8 miljardiin euroon.

Arevan tilannetta ovat synkentäneet Olkiluodon kolmosreaktorin viivästyminen ja ydinvoiman kysynnän heikentyminen Fukushiman onnettomuuden jälkeen.

Ranskan talousministerin Emmanuel Macronin mukaan vaikeuksiin joutuneen Olkiluoto-projektin kulut eivät tule siirtymään EDF:lle, mutta Areva ei voi ottaa niitä kontolleen yksinkään. On siis mahdollista, että Olkiluoto-projektin tappioista vastaavat lopulta Ranskan veronmaksajat.

– Kun otetaan huomioon kyseessä olevien summien suuruus, on selvää, että suurimmalla osakkeenomistajalla (Ranskan valtiolla), tulee olemaan asiassa rooli, Macron muotoili.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.