Areva-Siemens: Olkiluodon kolmosreaktori valmistuu 2016 puolivälissä

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin rakennustyöt valmistuvat vuoden 2016 puolivälissä, kertoo Areva-Siemens. Kaupallisen toiminnan pitäisi alkaa vuonna 2018.

Areva on toimittanut Teollisuuden Voimalle TVO:lle Olkiluoto 3:n päivitetyn aikataulun. Arevan tiedotteen mukaan projektin viimeaikaiset viivästymiset ovat johtuneet pääosin siitä, että reaktorin automaatiojärjestelmille on haettu hyväksyntää, mikä saatiin huhtikuussa.

Tätä edelsivät neljä vuotta kestäneet neuvottelut TVO:n kanssa. Areva kertoo sitoutuvansa projektin valmistumiseen mahdollisimman nopeasti ja turvallisuudesta tinkimättä.

Olkiluodon kolmosyksikön piti tuottaa sähköä jo vuonna 2009, mutta aikataulu on lykkäytynyt kerta toisensa jälkeen. TVO ei toukokuussa antanut minkäänlaista arviota kolmosreaktorin valmistumisajasta.  

TVO ja Areva ovat riidelleet vuosia siitä, kumpi on vastuussa viivästymisestä. Kiistaa puidaan välimiesoikeudessa, jossa Areva vaatii TVO:lta peräti 2,7 miljardin euron korvauksia. TVO puolestaan pitää Arevan vaatimuksia perusteettomina ja vaatii yhtiöltä noin 1,8:aa miljardia euroa.

Voimalasta tehtiin aikanaan kiinteähintainen avaimet käteen -sopimus.  

Lue myös:

    Uusimmat