Mainos

Arctic Sean vaiheista velloo spekulaatioita

Arctic Sean liikkeet merillä eivät ole vielä selvinneet, mikä kiihdyttää erilaisten spekulaatioiden kulkua.

Maltan mukaan rahtialus ei ollut missään vaiheessa kaapattu, vaan sen liikkeitä seurattiin tarkasti. Suomen keskusrikospoliisi vahvistaa, että laivan liikkeet tiedettiin useiden päivien ajan. KRP kuitenkin kieltää tiedon, ettei laiva olisi ollut lainkaan kadoksissa.

Venäjä kuitenkin sanoo pidättäneensä kahdeksan ihmistä kaappauksesta epäiltyinä. MTV:n Huomenta Suomen haastattelema Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija Kari Laitinen on sitä mieltä, ettei kaappausta ole voinut tehdä mikä tahansa rosvokopla.

- Tässä mielessä on perusteltua ajatella, että takana olisi järjestäytynyttä rikollisuutta, Laitinen sanoo.

Kerrottiinko lunnassumma oikein?

Kaappaajien on kerrottu vaatineen 1,5 miljoonan dollarin lunnaita aluksesta ja uhanneen miehistön henkeä. Laitisen mielestä summa on kohtuullisen pieni tänä päivänä, ja riskit ovat olleet suuret:

- Näin massiivisesti kuin Venäjä ja Nato lähtivät alusta jäljittämään, tässä on ollut kyllä valtiollinen arvovaltakysymyskin. Väkisin alkaa miettiä, onko summa kerrottu oikein, ja jos on, onko rikollisilla käynyt arviointivirhe.

Venäjän puolustusministeri on myöntänyt, että aluksen vaiheista annettiin tarkoituksella valheellista tietoa medialle, jotta pelastusoperaatio onnistuisi.

- Ymmärrän kyllä median intressit, mutta tietyssä mielessä ymmärrän myös poliisitoimintaa. Välillä joudutaan tutkinnallisista syistä pimittämään tai jopa antamaan väärää informaatiota, ei tämä historian valossa niin harvinaista ole, Laitinen muistuttaa.

Keskusrikospoliisin mukaan Venäjän viranomaisille esitetään oikeusapupyyntö tiiviimmän yhteistyön käynnistämiseksi. Laitisen mukaan KRP:n mukanaolo tutkinnassa toisi siihen tarvittavaa puolueettomuutta ja takaisi tiedotusvälineille erilaista näkökulmaa laivan vaiheista.

Maanantaina löydetty Arctic Sea -alus jatkanee matkaansa määränpäähänsä Algeriaan. Aluksen pitäisi olla perillä kymmenen päivän kuluttua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.