Mainos

Arctic Sea -tutkijat poistuivat alukselta

Kaapatuksi väitetyllä Arctic Sea -rahtialuksella pari viikkoa olleet Venäjän syyttäjälaitoksen tutkijat ovat rantautuneet Kanarialle Las Palmasiin. Venäjän armeijan maastopukuihin pukeutuneet kymmenkunta tutkijaa eivät suostunut puhumaan toimittajille - ei myöskään MTV:n uutisille.

Epävirallisen tiedon mukaan ryhmä lentää huomenna Las Palmasista Moskovaan.

Arctic Sea -alus on tällä hetkellä 13 merimailin päässä Las Palmasista kansainvälisellä merialueella. Laivassa on edelleen Pietarsaaresta asti laivaa ohjannut kapteeni ja kolme miehistön jäsentä.

11 muuta merimiestä lennätettiin kotimaahansa Venäjälle jo muutama viikko sitten, ja heistä osan tiedetään lähteneen uudelle komennukselle toisella aluksella. He eivät tiettävästi ole saaneet palkkaansa epäonnekkaalta matkalta kohti Algeriaa.

Rahtilaivaa hinaa venäläinen hinausalus, ja sen mukana seuraa ainakin yksi Ladny-niminen Venäjän merivoimien fregatti. Arctic Sealle on annettu polttoaine- ja vesitäydennystä toisesta aluksesta, ja sitä hinataan ilmeisesti teknisen vian takia.

Vielä ei ole saatu mitään todisteita siitä, mitä laivalla on todella tapahtunut ja millaisia vaurioita se on mahdollisesti kärsinyt.

Venäjän viranomaisten mukaan Arctic Sealtä lastattiin todistusaineistoa tankkeriin, joka lähti torstaina matkalle kohti Venäjää. Todistusaineiston laadusta tai määrästä ei ole tietoa.

Laiva suoraan Venäjälle

Myös Arctic Sea lienee lähdössä suoraan kohti Venäjää. Eilisiltana Venäjän viranomaiset ilmoittivat, ettei laiva tarvitsekaan pysähtymispaikkaa ennen paluutaan Venäjälle.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Espanjan merenkulkuhallitus oli viime hetkellä evännyt laivalta pääsyn Porto de la Luzin satamaan Las Palmasissa. Satamaviranomaiset olivat sopineet suoraan laivan omistajayhtiön kanssa, että alus saa viipyä satamassa 7 - 10 vuorokautta. Laituripaikka Primo de Riveran laiturilla oli tehty valmiiksi, mutta ylempi Espanjan viranomainen eväsi pääsyn.

Kanarialla Venäjä oli tarkoitus luovuttaa Arctic Sea Maltan viranomaisille, koska alus purjehtii Maltan lipun alla. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Malta ei kuitenkaan halua alusta kontolleen, vaan vaatii sen omistavaa yhtiötä vastuuseen. Eri tietojen mukaan Arctic Sea ei ole merikelpoinen, ja tarvitsee korjauksia.

Suomesta matkaan lähtenyt Arctic Sea katosi Itämerellä heinäkuussa. Venäjän laivasto löysi sen Kap Verden suunnalta elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.