Mainos

Arctic Sea -tapausta tutkitaan törkeänä kiristyksenä ja kaappauksena

Keskusrikospoliisi on aloittanut yhdessä Maltan ja Ruotsin kanssa Arctic Sea -tapauksen esitutkinnan nimikkeillä törkeä kiristys ja kaappaus.

KRP tiedottaa, että Venäjältä saatujen viranomaistietojen mukaan Actic Sea -rahtialus on saatu haltuun ja sen miehistö on turvassa. Aluksen miehistön vakava henkeen ja terveyteen kohdistunut uhka on näin ollen poistunut.

Ruotsi, Malta ja Suomi jatkavat kansainvälisen tutkintaryhmän puitteissa törkeän kiristyksen ja kaappauksen esitutkintaa. Venäjä tiedotti aiemmin tänään, että se on pidättänyt kahdeksan ihmistä Arctic Sea -aluksen kaappauksesta epäiltyinä. Venäjän mukaan sieppaajat ovat Venäjän, Latvian ja Viron kansalaisia.

Suomesta tullaan osoittamaan oikeusapupyyntö Venäjän viranomaisille tiiviimmän yhteistyön käynnistämiseksi epäiltyjen kaappaajien pidätyksiin liittyen.

KRP:n tutkinnanjohtajan, rikosylikomisario Rabbe von Hertzenin mukaan menee vielä jonkun aikaa, ennen kuin KRP pääsee laivakaappauksen jälkiselvittelyihin mukaan.

- On mahdoton arvioida ihan tarkalleen, milloin pääsemme mukaan. Se riippuu ihan täysin siitä, miten tämä lähtee rullaamaan eteenpäin, von Hertzen sanoo.

Maltalla on tapauksen tutkinnassa keskeinen rooli, sillä Arctic Sea liikennöi Maltan lipun alla.

Kaappajien määränpää ja motiivit vielä hämärän peitossa

Tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen myöntää, että KRP on ollut pitkälti median tietojen varassa, kun puhutaan itse kaappaajista. Mitään selviä faktoja KRP:llä ei kaappaajista vielä ole, koska se ei ole päässyt vielä kuulustelmaan Arctic Sean miehistön jäseniä tai kaappaajia.

- Selkeää, vahvistettua kuvaa tapahtumaketjusta on tällä hetkellä mahdoton antaa, von Hertzen summaa. - Kuulustelemalla asianosaisia todistajia, totuudenmukainen kuva tapahtumista alkaa muodostua. Kuvaus toimii sitten pohjana syytetoimenpiteille ja syyttäjän harkintaa varten.

Von Hertzen ei suostu avioimaan sitä, mihin Arctic Sea oli mahdollisesti matkalla hetkellä, kun se saatiin kiinni. Kaapparien määränpäästä ei KRP:lla ole niin ikään mitään tietoa.

- Tässä nyt tiivistetään luonnollisesti yhteistyötä Venäjän viranomaisten kanssa esille tulleiden tapahtumien johdosta, mutta kyllä siihen aikaa menee tällaisessa isossa, kansainvälisessä ja monen maan intressejä käsittelevässä operaatiossa, tutkinnanjohtaja von Hertzen sanoo.

Rabbe von Hertzen sanoo, että vaikka KRP tutkiikin tapausta niin nopeassa tahdissa kuin mahdollista, kansainvälinen yhteistyö tulee pitkälti määrittelemään sen, kuin nopeasti asiassa lopulta edetään.

Katso Aino Huilajan juttu, Mirja Sipisen raportti Moskovasta ja Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzenin haastattelu (Seitsemän uutiset 18.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.