Mainos

Arctic Sea -kaapparille viiden vuoden vankeustuomio

Yksi Arctic Sea -rahtilaivan kaappareista tuomittiin tänään vankeuteen Moskovassa. Moskovan alueellinen tuomioistuin määräsi virolaiselle 44-vuotiaalle Andrei Luneville viiden vuoden tuomion merirosvouksesta.

Maksimirangaistus merirosvouksesta olisi ollut 15 vuotta, mutta koska Lunev tunnusti keskiviikkona vapaaehtoisesti syyllisyytensä ja oli yhteistyöhaluinen, hänen tuomiotaan lyhennettiin ja siitä poistettiin myös kidnappaussyyte.

Oikeus määräsi miehistön hiljaiseksi

Suomalaisen varustamon omistama Arctic Sea -rahtialus katosi heinäkuussa 2009. Se löytyi laajamittaisen etsintäoperaation jälkeen elokuussa Kap Verden lähistöltä 16. elokuuta. 15-henkinen venäläismiehistö pelastettiin venäläiselle partioalus Ladnyille.

Kaappauksesta epäillyt kahdeksan miestä lennätettiin Moskovaan kuulusteluihin, alus puolestaan vietiin Sevastopolin laivastotukikohtaan tutkittavaksi. Välittömästi pidätyksen jälkeen kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Kaappauksen motiiveista ei ole annettu virallista tietoa julkisuuteen. Miehistökin on pysynyt vaitonaisena ja perustellut sitä oikeuden asettamalla uhkasakolla.

Pian tutkinnan alettua oikeus varoitti miehistön jäsenten voivan saada joko noin 2 000 euron sakot tai kolmen kuukauden vankeustuomion, jos he vuotaisivat tietoa tapauksesta medialle ja häiritsisivät näin jutun tutkintaa.

Jos he paljastaisivat jotain olennaisen tärkeää, vankeustuomio voisi olla jopa seitsemän vuotta.

Toinenkin kaappari tunnusti syyllisyytensä

Myös toinen kaappauksesta epäilty mies, Dmitri Savins, on hiljattain myöntänyt syyllisyytensä ja lupautunut yhteistyöhön viranomaisten kanssa. Tunnustukset ja yhteistyösopimus muuttavat oikeudenkäynnin kulkua, mikä voi toimia myös syytettyä vastaan.

- Tämä on asiakkaani henkilökohtainen valinta. Olen kyllä varoittanut asiakastani tällaisesta ratkaisusta, kertoi Savinsin asianajaja Sergei Goltjajev uutistoimisto Itar-Tassille.

Jos syytetty tunnustaa syyllisyytensä ja tekee yhteistyötä tutkinnan kanssa, hänen oma juttunsa otetaan erikoiskäsittelyyn, jossa ei esimerkiksi kuulla todistajia.

Kaikkiaan Arctic Sean kaappauksesta syytetään kahdeksaa miestä, jotka ovat kotoisin Venäjältä, Latviasta ja Virosta. Kolmen syytetyn on kerrottu olevan vailla asuinmaansa kansalaisuutta. Oikeuden odotetaan langettavan loput tuomiot 18. toukokuuta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.