Aravarahoitteisista vuokra-asunnoista halutaan omistusasuntoja

Valtion asuntorahasto Ara päättää ensi kuussa, voiko Oulussa sijaitsevan asuinalueen vuokra-asuntoja muuttaa omistusasunnoiksi. Koskaan aikaisemmin Ara ei ole sallinut vastaavaa kasvukeskuksille.

Valtion asuntorahasto Ara päättää tammikuussa, voiko kasvavan kaupungin yhden asuinalueen satoja vuokra-asuntoja muuttaa omistusasunnoiksi. Aran ylijohtajan Teuvo Ijäksen mukaan kyse on periaatepäätöksestä, sillä aikaisemmin Ara ei ole moista kasvukeskuksille sallinut.

Periaatepäätöksen taustalla on Oulussa sijaitseva Meri-Toppilan kaupunginosa. Oulun kaupunki ja alueen vuokratalojen omistajat haluaisivat, että Meri-Toppilan noin 400 aravarahoitteisesta vuokra-asunnosta tehtäisiin omistusasuntoja.

Pyyntöä perustellaan sosiaalisilla syillä. Meri-Toppilan alueen asukaskanta vaihtelee suuresti, sillä väki vaihtuu taloissa usein. Tämä tuo alueelle muun muassa levottomuutta.

- Kaikkien tutkimusten mukaan omistusasunnossa asumishistoria on pidempi kuin vuokra-asunnossa. Kaupungin kannalta ensisijainen tavoite on saada Meri-Toppilaan pysyvämpiä asukkaita, jolloin monet vaihtuvuuteen liittyvää ongelmat vähenisivät, Oulun kaupungin asuntotoimen päällikkö Kaija Puhakka perustelee.

Puhakan mukaan Meri-Toppilan alueen asunnoista noin 85 prosenttia on vuokra-asuntoja. Tavoitteena olisi pudottaa luku alle 50 prosenttiin.

Meri-Toppilan asuinalue rakennettiin pääosin vuosina 1992-1996. Asuntotoimen päällikkö kertoo, että rakentamisessa elettiin tuolloin lamavuosia. Oulun kaupungin päättäjät halusivat sitkeästi pitää rakennustoimintaa elossa ja koska tontteja oli tuolloin tarjolla vain Meri-Toppilassa, alueelle rakennettiin paljon vuokra-asuntoja.

- Mikä meni pieleen oli se, että kaikki vuokratalot nousivat samalle alueelle, Kaija Puhakka kuvaa Meri-Toppilan ongelmien taustoja.

"Kova pyyntö"

- Me vapautamme aravarajoitteista vuosittain runsaat 4000 asuntoa. Ne sijaitsevat yleensä hiljaisilla alueilla sellaisilla paikkakunnilla, joissa väki vähenee. Oulu on kuitenkin kasvukeskus, kyseiset talot ovat melko uusia ja ne sijaitsevat meren rannalla, hän selittää tilanteen ongelmallisuutta.

Ijäs kertoo, että myös vapautettavaksi vaadittavien asuntojen määrä tekee asian mutkikkaaksi. Ara on aiemmin vapauttanut rajoitteista lähinnä yksittäisiä rakennuksia, nyt kyseessä on kokonainen asuinalue.

- Tässä tutkaillaan, millä tavalla asiassa voitaisiin edetä. Joko me vapautamme kerralla kaikki 400 asuntoa aravarajoitteista tai sitten me teemme sen asteittain yhtiö kerrallaan 4-6 vuoden aikana sitä mukaa, kun Oulun kaupunki hyväksi katsoo, ylijohtaja kuvailee.

- Jotain pitää joka tapauksessa tehdä, jotta alueen hyvä maine ja kunto säilyvät, hän jatkaa.

Kaija Puhakan mukaan Oulunkin tavoitteena on neuvotella maltillisista toimista Aran kanssa, jos se päätyy vapauttamisen kannalla.

- Missään nimessä asuntomarkkinoille ei kannata lykätä kerralla 400:aa asuntoa, hän rauhoittelee.

Päätöksen asiasta tekee Aran johtokunta. Teuvo Ijäs kertoo, että Aran virkamiehet olisivat voineet tehdä päätöksen itsekin. Asian periaatteellisuuden vuoksi siihen haluttiin kuitenkin saada johtokunnan kanta. Ijäksen mukaan kannanotto saadaan näillä näkymin tammikuun lopulla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat