Mainos

Aranda seilasi tutkimusmatkalle

Merentutkimuslaitoksen tutkimusalus Aranda lähti tämän vuoden ensimmäiselle matkalleen tänään. Matka on Itämeren tilan seurantamatka, joka suuntautuu Suomea ympäröiville merialueille ja varsinaiselle Itämerelle. Matkalla tutkitaan meren ravinnevarastoja, happitilannetta ja meriveden kerrostuneisuutta.

Mielenkiinnon kohteena on erityisesti Suomenlahti, missä viime vuonna havaittiin pohjanläheisen veden happipitoisuuden voimakas lasku ja fosforipitoisuuden kohoaminen. Muut vuosittaiset seurantamatkat tehdään touko-kesäkuussa ja heinäkuussa. Kesän matkoilla painottuvat biologiset plankton-ja pohjaeläintutkimukset.

Arandan tutkimuskausi on kansainvälinen: viidestätoista kenttämatkasta kymmenen kuuluu osana kansainvälisiin hankkeisiin, joihin rahoitusta on saatu myös EU:n kautta. Suomalaisten tutkijoiden lisäksi matkoille osallistuu runsaasti ulkomaalaisia tutkijoita.

Fysikaalisen meritieteen alalla tutkitaan maaliskuussa Pohjanlahdella ilman, merijään ja veden vuorovaikutusta sekä satelliittien käyttöä jäätutkimuksessa. Kesäkuussa Aranda osallistuu Gotlannin edustalla toteutettavaan hankkeeseen, jossa selvitetään tuulen vaikutusta meriveden pystysuoraan sekoittumiseen.

Elo-syyskuun Aranda viettää pohjois-Atlantilla ja Islannin ja Grönlannin välisessä Tanskansalmessa. Tutkimusaiheena on veden ja lämpöenergian vaihto Arktisen meren ja Atlantin välillä. Tutkimusvuonna alkaa myös laaja kansainvälinen hanke, jossa selvitetään hiukkasaineen laskeutumista pohjalle sekä pohjasedimenttien koostumusta ja kulkeutumista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.