Mainos

Aranda kartoittaa jälleen Itämeren pohjaa

Merentutkimusalus Aranda tutkii jälleen Suomenlahden, Pohjanlahden ja varsinaisen Itämeren pohjaeläinyhdyskunnissa tapahtuneita muutoksia sekä kartoittaa Suomenlahden ja Itämeren vähähappisia pohjia. Matkalla tutkitaan myös Itämeren happiongelmaa kansainvälisessä HYPER-tutkimusprojektissa.

Matka painottuu Itämeren avomerialtaiden pohjaeläimistön seurantaan sekä alkukesän happi- ja ravinnetilanteen kartoittamiseen. Matkalla otetaan näytteitä pohjaeläinyhteisöjen lajiston ja lukumäärien selvittämiseksi sekä täydennetään ja jatketaan aiemmin Merentutkimuslaitoksen ylläpitämää pohjaeläinyhteisöjen pitkäaikaisseurantaa. Lisäksi matkalla kartoitetaan happikadosta kärsivien syvänteiden laajuutta.

Matkan ensimmäinen osa keskittyy Suomenlahden tehoseurantaan, jolloin tutkitaan myös kevään ravinnetilannetta sekä planktonin ja kampamaneettien esiintymistä.

Pohjanlahdella keskitytään valkokatkayhteisöissä tapahtuneiden muutosten seurantaan sekä viime vuosina avomerialueelle asettuneen tulokaslajin, amerikanmonisukasmadon levinneisyyden kartoitukseen. Varsinkin viime vuosina havaittu valkokatkayhteisöjen pieni elpyminen on erityisen tutkimuksen kohteena.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.